"Нафтогаз" змінює кредитора

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 09:24

НАК "Нафтогаз України" знайшов спосіб не повертати цього року кредити, отримані в Ощадбанку.

Половину цих позик планується перевести на баланс Укргазбанку і пролонгувати, пише видання "Комерсант-Україна".

"У рамках внутрішньої реструктуризації буде підписано меморандум між Нацбанком, "Нафтогазом", Ощадбанком і Укргазбанком", - повідомило джерело, знайоме із ситуацією в НАК.

У прес-службі "Нафтогазу" не змогли прокоментувати цю інформацію, а заступник голови "Нафтогазу" Ігор Діденко, який веде переговори про реструктуризацію, у четвер перебував у відрядженні в Москві.

"Я готовий віддати частину активів і пасивів до Укргазбанку, щоб різко поліпшити його фінансові показники і дати йому можливість стати повноцінним операційним банком для "Нафтогазу", - підтвердив інформацію голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей.

За його словами, банк може передати портфель кредитів "Нафтогазу" у розмірі до 11 млрд. грн. і пасивів - у вигляді портфеля рефінансування Нацбанку.

У Нацбанку вивчають можливість проведення такої угоди, щоб знизити кредитне навантаження на одного позичальника Ощадбанку.

"Правління ще не приймало рішення з цього питання, - сказав перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов .- Така пропозиція вивчається банківським наглядом, щоб розділити портфель кредитів "Нафтогаза" і зробити з їх допомогою "Укргазбанк" прибутковим".

Директор дирекції з банківського регулювання і нагляду НБУ Василь Пасічник уточнив, що, якщо угоду вважатимуть доречною, НБУ може ухвалити окрему постанову, що дозволяє Укргазбанку порушувати норматив максимального кредиту на одного позичальника (25% від регулятивного капіталу; тобто близько 700 млн. грн. в Укргазбанку), як це було прийнято щодо Ощадбанку.

Експерти не здивовані рішенням "Нафтогазу" реструктуризувати внутрішні борги, тим більше, що уряд має намір зробити Укргазбанк орієнтованим на обслуговування газової монополії.

"При реструктуризації будуть змінюватися умови кредитування", - зазначив віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов.

"Коли таку операцію проводять два держбанки, велика ймовірність, що реструктуризують в довгу позицію", - уточнив голова наглядової ради банку "Дельта" Микола Лагун.

За словами банкірів, за те що "Нафтогаз" справно платив Ощадбанку відсотки за кредитами (перші великі позики Ощадбанк видав йому в грудні 2008 року для розрахунку за постачання газу), переведення портфеля до Укргазбанку може зробити цей банк прибутковим (за підсумками трьох кварталів збиток Укргазбанку становив 1,78 млрд. грн.).

За даними НБУ, на 1 жовтня Ощадбанк займав 2 місце за активами (60,72 млрд. грн.) з капіталом 16,84 млрд. грн.. і кредитним портфелем в 43,07 млрд. грн.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: