"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Без кроків влади інвестицій в Україну не буде - IFC

Четвер, 22 жовтня 2009, 17:43

Інвестиційна привабливість України зросте, якщо влада країни зважаться на реальні кроки щодо дерегуляції бізнесу та пом'якшення принципів роботи дозвільної системи.

Таку думку висловив керівник проекту "Ділове середовище та розвиток підприємництва в Україні" Міжнародної фінансової корпорації (IFC, група Світового банку) Санжар Ібрагімов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Точно можу сказати: якщо не буде регуляторних реформ, якщо влада не зробить визначених і вже узгоджених з нею дій, то інвестиційна привабливість України погіршиться. Дерегуляція означає більше інновацій. Більше інновацій означає іншу економічну модель, яка більш пристосована до кризових явищ", - сказав він.

У зв'язку з цим Ібрагімов нагадав, що у недавньому дослідженні про умови ведення бізнесу Світовий банк відвів Україні 142-е місце з 183-х можливих.

Реклама:

"Це досить яскравий показник того, наскільки інвестори оцінюють Україну. Навіть без кризи Україна завжди посідала місця в районі 140-го", - сказав він.

На думку керівника проекту IFC, Україна потребує здійснення реформ, які створять сприятливі умови не тільки для великих інвесторів, але і для середніх і невеликих.

"Все в руках влади. Що вона зробить - так і буде. В Україні є позитивні зміни, але їх могло б бути набагато більше", - підкреслив експерт.

При цьому він зазначив, що вже технічно сформований пакет законодавчих актів, прийняття яких принесе конкретні позитивні результати в питанні поліпшення інвестклімату.

"Найяскравіший приклад - сумнозвісний законопроект №4581: законопроект, який був прийнятий Верховною радою у другому читанні і в цілому як закон 25 червня цього року, і який передбачав кардинальні зміни інвестклімату. Закон був прийнятий і чекав лише підписання, на що сподівалися всі бізнесмени України і ті, хто хотів би стати бізнесменом. Однак з незрозумілих причин 9 жовтня Рада взяла та й скасувала цей закон", - сказав Ібрагімов.

За його словами, в цьому законопроекті ішлося про зменшення вимог до розміру статутного капіталу нових підприємств, про введення безстрокового дії всіх ліцензій, про впровадження прогресивного правила "мовчазної згоди".

Ібрагімов вважає, що владі країни доцільно повернутися до його розгляду.

Керівник проекту IFC також відзначив складність прогнозування припливу інвестицій у країну, оскільки на цей процес впливає велика кількість факторів: позначається глобальна криза, політична ситуація та інше.

"У сьогоднішніх умовах йде дуже жорстка боротьба за інвестиції. Ресурси все ще скорочуються. Країнам для того, щоб виграти боротьбу за ці ресурси, необхідно продемонструвати певні конкурентні переваги. Україна програє і буде програвати інвестиційну боротьбу надалі, якщо не зробить певні дії", - додав він.

Згідно з матеріалами IFC, які були надані журналістам у четвер, українські дозвільна, контрольна і регулятивна система обійшлася приватному сектору країни в 2008 році в 1,55 млрд. доларів.

В результаті проведеного IFC дослідження також з'ясувалося, що в 2009 році для отримання всіх необхідних дозволів підприємству в Україні потрібно 54 дні, тоді як у 2006 році - 60 днів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: