"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Банки зазнали збитків через нарощування резервів

Четвер, 22 жовтня 2009, 15:48 -

Відразу кілька великих українських банків оголосили про понесені збитки за підсумками 9 місяців поточного року.

За словами аналітика компанії Concorde Capital Микити Михайличенка, причиною такої тенденції залишається нарощування резервів під проблемні активи за вимогами НБУ.

"Нарощення резервів під проблемні активи залишається найбільшою статтею видатків банків. Для багатьох банків збільшення відсоткової маржі та скорочення адміністративних видатків не може компенсувати ці видатки на формування резервів", - вважає він.

На думку аналітика, високі прибутки Ощадбанку пояснюються, саме, нижчими темпами нарощування резервів.

Реклама:

"НБУ запровадив спеціальний режим виконання нормативів для найбільшого державного банку (Ощадбанку - ЕП), зокрема, по нормативу Н7 (максимальний кредитний ризик на одного контрагента)", - зазначив експерт.

За його словами, на кінець третього кварталу загальна сума нарахованих резервів під проблемні кредити до загального кредитного портфелю Ощадбанку складала 3,4% при тому, що середня цифра по системі перевищує 10%.

"За консенсусною оцінкою, доля проблемних кредитів в середньому складає не менше 20%. При цьому, не можна сказати що якість кредитного портфелю Ощадбанку суттєво краща ніж у інших банків. Зокрема, якість великих кредитів, наданих  "Нафтогазу", викликає багато сумнівів", - наголосив Михайличенко.

Він підкреслив, що поліпшення ситуації найближчим часом ми не буде.

"Наступного року банки можуть суттєво уповільнити темпи нарощення резервів в умовах дуже помірного, або взагалі відсутнього, нарощення активних операцій", - стверджує аналітик.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: