"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ROSUKRENERGO ВИСТАВИЛИ РАХУНОК

Четвер, 22 жовтня 2009, 09:17

Угорський газовий трейдер Emfesz, якого донедавна контролював Дмитро Фірташ, виставив RosUkrEnergo рахунок майже на 1,7 млрд. дол.

Про це пише видання "Ведомости" з посиланням на два джерела, близьких до керівництва RUE та Emfesz.

А співробітник однієї з цих компаній уточнює, що загальна сума вимог - 1,785 млрд. дол. Вони спрямовані RUE в середині жовтня.

Сума склалася з трьох пунктів. Частина - це упущена вигода Emfesz від недопоставок газу, це 355 млн. дол: збитки, що складаються з зобов'язань заплатити неустойку клієнтам Emfesz і витрати на купівлю газу на стороні (у період із січня 2009 по липень 2010 року).

Реклама:

Ще 1,144 млрд. дол. - вимога зробити депозит для відшкодування збитку (з 2010 року до 31 грудня 2015 року, коли спливає контракт RUE та Emfesz).

Решта 285 млн. дол. - борг колишнього власника Emfesz, кіпрської Mabofi, перед угорським трейдером.

Emfesz винен "сотні мільйонів" самій RUE за постачання газу і тепер пропонує зарахувати замість оплати борги Mabofi, каже співрозмовник "Ведомостей" без уточнень.

Гендиректор Emfesz Іштван Гоці відмовився коментувати лист, заявивши, що "це комерційна таємниця, а зміст переписки RUE з Emfesz оприлюднює той, хто не зацікавлений у мирному розв'язанні конфлікту".

А представник RUE відзначив лише, що вимоги Emfesz "не мають абсолютно ніяких юридичних підстав".

Чи відповіла RUE угорській компанії, джерела російського видання не говорять.

Але шансів на позитивну відповідь немає, каже джерело, близьке до керівництва RUE: компанія дійсно мала постачати газ за контрактом (незалежно від того, чи давав сировину "Газпром" чи ні). Але Emfesz, у свою чергу, мала подавати заявки на цей газ, а таких заявок із січня не було, запевняє співрозмовник газети.

Як відомо, раніше RUE і Emfesz були ланками одного ланцюга постачань газу: "Газпром" постачав паливо RUE, а та - Україні і східноєвропейським клієнтам, включаючи Emfesz. По 50% RUE - у "Газпрому" і Фірташа, який, у свою чергу, до цього року контролював 100% Emfesz (через кіпрську Mabofi), зазначає газета.

Після газової "війни" Москви і Києва в січні цього року "Газпром" підписав прямий контракт з Україною, RUE стала не потрібна і концерн перестав поставляти їй газ.

RUE судиться з "Нафтогазом України" в арбітражі Стокгольма на суму близько 2 млрд. дол. щодо газу, що залишався в українських сховищах (11 млрд куб. м) і прав на нього.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!