Податкова інформуватиме платників ПДВ про ситуацію з контрагентами

Середа, 21 жовтня 2009, 17:27

Державна податкова адміністрація (ДПАУ) буде інформувати підприємства, що претендують на відшкодування ПДВ, про ситуацію з їх контрагентами, щоб уникнути проблем з відшкодуванням податку при застосуванні нових регламентів.

Про це заявив заступник голови ДПАУ Олексій Любченко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми дамо їм доступ до бази їх контрагентів. Тобто, кожному підприємству, яку йде нам на зустріч і подає свою звітність в електронному вигляді, ми забезпечимо зворотний зв'язок і все це надамо. Таке завдання поставлено, і вже виконується в окремих випадках", - сказав він.

За словами Любченка, ряд можливостей для вирішення проблем з відшкодуванням ПДВ за новими схемами позначила спільна робоча група ДПАУ з Федерацією роботодавців.

Реклама:

"У нас немає питань в двох випадках - це експорт і будівництво. Тобто, коли бізнес будується, тоді, відповідно, логічна природа виникнення податкового кредиту по ПДВ", - додав він.

Говорячи про розпорядження Кабміну про єдиний реєстр податкових накладних, Любченко зазначив, що реалізація навіть його першого етапу (для накладних з сумою ПДВ в одній накладній понад 1 млн. гривень) забезпечить ДПАУ контроль над 51% обсягу сукупного податкового кредиту в державі: найбільш кількість схем мінімізації оподаткування застосовується саме в цьому сегменті.

Як відомо, розпорядження Кабінету міністрів №1178-р передбачає запровадження реєстрації податкових накладних платників податку - продавців товарів (робіт, послуг) у Загальних реєстрі податкових накладних.

При цьому реєстрація обов'язкова для накладних з сумою ПДВ в одній накладній понад 1 млн. гривень з 1 листопада 2009 року; понад 500 тис. гривень - з 1 січня 2010 року; понад 100 тис. гривень - з 1 квітня 2010 року.

Покупець, згідно з розпорядженням, втрачає право на податковий кредит відповідно до податкової накладної, якщо сума ПДВ згідно накладної не відображена продавцем у податковій декларації або продавець не провів у повному обсязі розрахунки з бюджетом за такої декларації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!