НБУ фіксує формування позитивного сальдо

Середа, 21 жовтня 2009, 12:34

Національний банк фіксує формування позитивного сальдо поточного рахунку платіжного балансу на рівні 97 млн. доларів у вересні.

Про це сказано в повідомленні НБУ, повідомляє агентство "Українські новини". 

"У вересні 2009 року поточний рахунок платіжного балансу сформувався із профіцитом у розмірі 97 млн. доларів порівняно з дефіцитом у серпні на рівні 83 млн. доларів й у вересні минулого року (1,083 млрд. доларів)", - сказано в повідомленні.

За даними Нацбанку, за січень-вересень 2009 сальдо поточного рахунку платіжного балансу було негативним і становило -1,0 млрд. доларів.

Реклама:

"Кумулятивний (за останні 12 місяців) дефіцит поточного рахунку має тенденцію до зменшення й у вересні (2009 року) він становив 4,7 млрд. доларів (у серпні - 5,9 млрд. доларів, у липні - 6,6 млрд. доларів)", - сказано в повідомленні.

Негативне сальдо торгівлі товарами, за даними НБУ, також продовжує скорочуватися.

У вересні цей показник становив 316 млн. доларів, тоді як у серпні становив 675 млн. доларів.

НБУ також підкреслює, що дефіцит фінансового рахунку у вересні скоротився до 1,4 млрд. доларів з 2,5 млрд. доларів у серпні.

"Це обумовлено насамперед збільшенням надходжень прямих іноземних інвестицій і скороченням негативного сальдо за кредитами й облігаціями при збереженні значного приросту готівкової валюти поза банківською системою", - сказано в повідомленні.

Негативне сальдо зведеного платіжного балансу, як зазначає НБУ, у вересні становило 1,3 млрд. доларів (за січень-вересень - 12,2 млрд. доларів), що частково зумовлено надходженням ресурсів від розподілу Міжнародним валютним фондом спеціальних прав запозичення на суму 461 млн. доларів.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко заявив, що з урахуванням поліпшення платіжного балансу України знижується негативний тиск на курс гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!