"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дунайські порти України чекають грошей від Євросоюзу

Середа, 21 жовтня 2009, 10:43

У найближчі три роки два українських дунайських порти можуть отримати від Європейського Союзу 270 мільйонів євро.

Країни Вишеградської четвірки (Угорщина, Польща, Словаччина та Чехія) підтримали ініціативу нашої держави щодо включення двох дунайських портів України - Ренійського та Ізмаїльського - до європейської системи транспортування зерна.

З ініціативою включити українські підприємства до європейської системи виступила Аграрна палата України (АПУ), пише видання "Дело".

Європейська система транспортування зерна формується в рамках Європейського Союзу. При цьому вона припускає не тільки розвиток інфраструктури, яка дозволить збільшити транспортування зернових країнами-членами Світової організації торгівлі, а й фінансування підприємств, які стануть частиною цієї системи.

Реклама:

"У рамках програми прикордонного співробітництва, розробленої ЄС, українські порти можуть отримати у найближчі три роки на модернізацію виробничих потужностей близько 270 млн. євро. Крім цієї програми, у ЄС є ще окремий бюджет в рамках єдиної транспортної системи, на кошти з якого Україна також зможе розраховувати", - зазначив президент АПУ Дмитро Березовський.

Останнє слово у питанні, чи будуть українські порти частиною європейської системи транспортування зерна, за Європейською комісією.

Як запевнив голова АПУ, відповідні документи вже було направлено на розгляд єврокомісара.

Якщо врахувати, що в дію транспортна система повинна вступити з 2010 року, європейським чиновникам доведеться приймати рішення щодо України вже найближчим часом.

На думку аналітиків, в українських портів є всі шанси отримати позитивну відповідь від ЄС. Підтримка Вишеградської четвірки свідчить про те, що ці країни будуть лобіювати інтереси України перед Єврокомісією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!