Невеликі банки заманюють клієнтів кредитами

Середа, 21 жовтня 2009, 10:18

Найбільші банки продовжують згортати кредитування, а їхніх клієнтів забирають невеликі кредитні установи.

За вересень кредитні портфелі 13 найбільших банків, що утримують 59% ринку, зменшилися на 1,8 млрд. грн, що дозволило іншим кредитним установам видати 3,5 млрд. грн., пише видання "Комерсант-Україна".

Портфелі зменшилися майже у всіх банків, а найбільше падіння другий місяць поспіль показує Альфа-банк - на 1,42 млрд. грн.

Частина портфеля втратив навіть Ощадбанк, традиційно збільшуються протягом року активи за рахунок кредитування НАК "Нафтогаз України" (-100,87 млн грн).

Наростити кредитування (в основному за рахунок юридичних осіб) у вересні вдалося тільки ПриватБанку (на 1,19 млрд. грн.), Укрексімбанку (356,89 млн. грн.) І ВТБ Банку (33,36 млн. грн.).

У багатьох банків зниження відбулося за рахунок погашення валютних кредитів, хоча вони продовжували видавати гривневі позики. Так, Приватбанк збільшив гривневий портфель на 1,29 млрд. грн, ВТБ Банк - 342,23 млн. грн., "Райффайзен Банк Аваль" - 249,61 млн. грн., Укрексімбанк - 221,87 млн. грн., банк "Форум" - 53,56 млн. грн. У цілому гривневий кредитний портфель 13 банків збільшився на 1,45 млрд. грн.

Дані балансів найбільших банків, які сконцентрували 58,95% усіх кредитів банківської системи, говорять про втрату ними частки ринку (до 1 липня становила 62,67%).

Відповідно до звітності НБУ, кредитний портфель 184 банками у вересні збільшився на 1,74 млрд. грн., при цьому приріст гривневих кредитів склав 5,72 млрд. грн.

Зростання кредитування в національній валюті відбулося тільки завдяки середнім і невеликим банкам, які наростили портфелі на 4,27 млрд грн.

Представники найбільших банків здивовані цією тенденцією і вважають, що кредитування знижують всі банки.

"Ми 'розгрібаємо' дуже складну заборгованість, а нові гроші видаємо нормальним позичальникам", - зазначив перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін.

Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук впевнений, що зараз всі банки повинні думати про виживання і тому не можуть значно збільшувати кредитування.

У НБУ говорять, що зараз виявляється традиційна для затяжної кризи тенденція - відхід малого та середнього бізнесу з великих банків у дрібні.
"Приватний бізнес тікає з великих банків, тому що в них більше системного контролю, - заявив високопоставлений чиновник НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: