"Нафтогаз" перейде на електроенергію

Середа, 21 жовтня 2009, 09:46

НАК "Нафтогаз України" пропонує до 2015 року перевести всі газоперекачувальні станції з газу на електроенергію, витративши на це до 2,5 млрд. дол.

Про це говориться в концепції модернізації та переоснащення газотранспортної системи (ГТС) України на 2009-2015 роки, яку уряд розгляне в середу.

Таким чином компанія прагне знизити закупівлі технологічного газу в Росії, пише видання "Комерсант-Україна". 

У прес-службах Кабінету міністрів, Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" відмовилися коментувати цю програму.

Проте джерело, близьке до "Нафтогазу", розповіло, що документ передбачає переведення газоперекачувальних агрегатів компресорних станцій, в яких зараз використовуються газотурбінні та поршневі двигуни, на електропривод.

"Для цього необхідно забезпечити розробку і виробництво на вітчизняних підприємствах синхронних і асинхронних електродвигунів потужністю 6, 6,3, 8, 10 і 16 МВт", - заявив співрозмовник.

За його словами, концепцією передбачено застосування системи диференційованих тарифів на електроенергію з урахуванням добової і сезонної нерівномірності навантаження на електроенергетичну систему.

Реалізація програми потребує 2,57 млрд. дол. Фінансувати її планується за рахунок частини кредитних коштів, які Євросоюз виділяє на модернізацію української ГТС (загальна сума - 2 млрд. дол.), і власних коштів "Нафтогазу".

Гендиректор ВАТ "Електроважмаш" Віталій Чередник відзначив, що виступив одним з ініціаторів програми.

"Я запропонував цю ідею, щоб знизити залежність від Росії за рахунок зменшення обсягів закупівлі технологічного газу. Ми можемо налагодити у себе випуск такого обладнання і постачати його для ГТС", - сказав Чередник.

За даними ДП "Зоря-Машпроект", переобладнання ГТС обійдеться як мінімум в 5 млрд. дол., що майже вдвічі більше заявленої в програмі суми. А у ВАТ "Мотор Січ" стверджують, що ніде у світі немає газопроводів, що працюють тільки на електроенергії.

На думку начальника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шеїна, реалізація ідеї призведе до зростання тарифів на транзит газу.

"Якщо зараз на купівлю технологічного газу для здійснення транзиту витрачається 1,3 млрд. дол. на рік, то за нинішніх цін на електроенергію технологічні витрати складуть 2 млрд. дол.", - говорить він.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!