Уряд хоче втягнути Україну в тіньові схеми кредитування

Середа, 21 жовтня 2009, 09:14

Переговори з міжнародними фінансовими інституціями про надання "Нафтогазу" кредиту призупинені.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський в ефірі 5 каналу.

"Реформування газового сектору - це була одна з передумов, коли Єврокомісія і міжнародні фінансові інституції наприкінці липня погодилися надати Україні вигідні кредити в обсязі 1,7 мільярди доларів", - сказав він.

"На жаль, зволікання з реформами і подвійна гра на рівні уряду призвела до того, що переговори з міжнародними фінансовими інституціями призупинені", - зазначив Соколовський.

Реклама:

"Враховуючи деякі закулісні переговори керівників уряду, це може призвести до того, що Україну знову хочуть втягнути у якісь тіньові схеми кредитування", - заявив представник президента.

"Періодично виникають та стихають переговори з компанією "Тройка-діалог", яка опрацьовує питання надання Україні кредиту в обсязі 4 мільярдів доларів, але за схемами, які є набагато дорожчими і менш вигідними для України, ніж прозорі кредити", - пояснив Соколовський.

Крім того, він зазначив, що реструктуризація боргів Нафтогазу - "вимушене рішення". "Це лише перекладання боргів на завтра і на післязавтра", - вважає представник президента.

"На яких умовах відбулася реструктуризація - у нас була ставка за кредит 8,125%, українська сторона запропонувала 9,5% і відтермінували сплату боргів на 5 років. Тобто це перекладання на наступні покоління тих зобов'язань, які мали би бути завершені", - пояснив Соколовський.

Він також зазначив, що згідно з фінпланом Нафтогазу, дефіцит його бюджету на 2009 рік складає 33 мільярди гривень.

"Це катастрофічна цифра. Проблема Нафтогазу - це проблема України", - заявив Соколовський.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!