Ізраїльська компанія потіснить "АероСвіт"

Вівторок, 20 жовтня 2009, 11:36

Ізраїльський авіаперевізник "Аркія" відкриває рейс Тель-Авів - Київ.

Рейси з України до Ізраїлю будуть виконуватися двічі на тиждень.

На сьогоднішній день за цим маршрутом виконує рейси лише українська авіакомпанія "АероСвіт" у співпраці з ізраїльською "Ель Аль", пише видання "Дело".

Ціни на квитки "Аркія" ще не встановила. Для порівняння, з Києва до Тель-Авіва з "АероСвітом" можна долетіти за 780 доларів, а з Тель-Авіва до Києва з Ель-Аль трохи дешевше - від 500 доларів до 730 доларів.

Авіакомпанія "Аркія" вже кілька років намагалася вийти на український ринок. Однак появу конкурентів на цьому напрямку блокувала авіакомпанія "АероСвіт".

Право на польоти до Ізраїлю український перевізник отримав за міжурядовою угодою 1993 року. Згідно з документом, лише дві авіакомпанії (по одній від кожної країни) були наділені правом перельотів між Ізраїлем та Україною.

У 2005 році країни через збільшення пасажиропотоку розширили кількість частот. Тоді в цьому напрямку хотіла запустити рейси українська "Донбасаеро", однак плани компанії не було здійснено.

"Через кризу лобістські можливості українських перевізників, зокрема "Аеросвіту", суттєво зменшилися, чим і скористалася "Аркія", - пояснює директор Центру політичного і економічного аналізу Олександр Кава.

В даний час ізраїльський напрямок є одним із найбільш містких на ринку авіаперевезень України.

Минулого року пасажиропотік між двома країнами склав понад півмільйона осіб.

"В Ізраїлі мешкає багато наших співвітчизників. Крім того, у вересні, на єврейський Новий рік, до Умані приїжджає близько 250 тис. паломників з Ізраїлю", - відзначає Кава.

Аналітики сходяться на думці, що поява ще одного перевізника на маршруті Тель-Авів - Київ підвищить конкуренцію, "Аркія" буде намагатися переманити клієнтів шляхом зниження тарифів.

За словами Кави, протягом довгого часу на ринку існувала олігополія і два гравці штучно завищували тарифи на перельоти.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: