"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Коломойського судитиме Європейський суд

Вівторок, 20 жовтня 2009, 10:11

Суперечка між групою "Приват" і меткомбінатом "Arcelor Mittal Кривий Ріг" може перекочувати до міжнародних судів.

Група "Приват" Ігора Коломойського відмовилася від переговорів з найбільшим вітчизняним меткомбінатом "АрселорМіттал Кривий Ріг", пише видання "Дело".

"Приват" через підконтрольний йому Запорізький завод феросплавів засипав підприємство мільярдера Лакшмі Міттала позовами. Загальна сума претензій по них досягла майже 400 млн. грн.

При цьому всі українські суди стали на бік позивача, зараз справа передана до Верховного Суду.

Реклама:

Генеральний директор "Arcelor Mittal Кривий Ріг" Жан Жуе відзначив, що представники фінансово-промислової групи "Приват" відмовляються йти на контакт з топ-менеджментом криворізького меткомбінату.

"Ми пропонували стороні "Привата" вирішити спір цивілізованим способом. Але вони нам не відповідають ", - пояснив Жуе.

Оскільки спроба вирішити питання шляхом підписання мирової угоди зазнала фіаско, а перемоги в судах отримує виключно сторона Коломойського, індійський мільярдер Лакшмі Міттал має намір заявити про свої проблеми в Україні на міжнародній арені.

Як стало відомо, вже в найближчому майбутньому юристи Міттала звернуться в міжнародні судові органи.

"У випадку, якщо Верховний Суд України не задовольнить нашу касаційну скаргу, ми розглядаємо можливість подати позов до Європейського суду з прав людини", - заявила партнер юридичної фірми Baker & McKenzie Світлана Романова.

У такому випадку, на думку експертів, відповідачем у справі буде виступати держава Україна за те, що не змогла забезпечити право на справедливий суд.

Для того, щоб зобов'язати українське підприємство Лакшмі Міттала зробити передоплату за феросплави, представники ЗЗФ звернулися з чотирма позовами до суду (сторони уклали 4 контракти на поставку різних видів феросплавів).

Наприкінці серпня Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив перший позов ЗЗФ до криворізького підприємства.

Пізніше Дніпропетровський апеляційний суд відхилив апеляцію "АрселорМіттал Кривий Ріг" і залишив в силі рішення суду першої інстанції. Касаційна скарга представників комбінату до Вищого господарського суду України також не була задоволена.

У результаті за першим позовом меткомбінат Міттала повинен відшкодувати ЗЗФ 205,6 млн. грн. за постачання феросилікомарганцю.

Пізніше сторона Коломойського подала ще три позови за іншими контрактами. Їх загальна сума склала близько 180 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: