"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аудитори не знайшли порушень у рефінансуванні банків НБУ

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 17:12 -

Аудиторська перевірка операцій Національного банку України щодо рефінансування комерційних банків у четвертому кварталі 2008 року не виявила жодного впливу комерційних фінансових установ на рішення центрального банку, що не відповідають єдиним критеріям їх прийняття.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

"У результаті аналізу окремих даних, які стосуються Нацбанку і основних банків, що отримували підтримку ліквідності і брали участь у валютних інтервенціях протягом четвертого кварталу 2008 року, не виявлено підтвердження впливу будь-яких формальних чи неформальних зв'язків між відповідними представниками Нацбанку і банками, які отримували підтримку ліквідності або брали участь у валютних інтервенціях, на рішення, які не відповідають єдиним критеріям їх прийняття", - наводиться в повідомленні витяг зі звіту аудиторської компанії.

Як відомо, раніше з боку парламенту та уряду звучали звинувачення на адресу Нацбанку в непрозорості діяльності та зловживаннях при рефінансуванні комерційних банків у кінці 2008 року.

Реклама:

Міжнародний валютний фонд (МВФ) зажадав проведення аудиту рефінансування та проведення валютних інтервенцій.

Перевірку здійснила аудиторська фірма "Ернст енд Янг Аудиторські послуги", яка стала переможцем тендеру серед чотирьох провідних профільних компаній.

За даними НБУ, у процесі перевірки здійснено "аналіз положень, що регулюють діяльність Нацбанку щодо підтримки ліквідності банків (24 нормативно-правові акти), порядку прийняття рішень, операційних процесів і контрольних процедур за такими операціями".

У повідомленні наголошується, що предметом перевірки були кредити рефінансування ("овернайт", тендерні, стабілізаційні, репо, своп), надані в четвертому кварталі 2008 року на суму 105,4 млрд. гривень. Розглянуто 745 операцій на суму 90,867 млрд. гривень, або 86,2%.

Крім того, проаналізовані всі 93 відхилені заявки і причини відмов.

При цьому Нацбанк нагадує, що в четвертому кварталі 2008 року було здійснено 2297 операцій продажу валюти та 92 операції її купівлі. Обсяг продажу іноземних валют становив 95,7% від всіх валютних інтервенцій у гривневому еквіваленті.

Вибірка валютних інтервенцій (прямі інтервенції, голландські й англійські валютні аукціони, адресні інтервенції), зроблена аудиторами, включає 2213 операцій на загальну суму 66,099 млн. гривень, або 92,6% від кількості та 95,5% від загального обсягу таких операцій, здійснених в четвертому кварталі 2008 року.

У повідомленні також відзначається, що із загального обсягу валютних інтервенцій, здійснених протягом четвертого кварталу 2008 року, 26,8%, або 2,831 млрд. доларів, є адресними інтервенціями на потреби державної компанії.

"Результати були надані МВФ, який, повністю їх сприйнявши, прийняв позитивне рішення щодо подальшого кредитування України", - резюмується в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: