У Ющенка попереджають: "Нафтогаз" у стані техдефолту

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 15:26

НАК "Нафтогаз України" на сьогоднішній день знаходиться в стані технічного дефолту.

Про це на брифінгу у п'ятницю заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє "Обком".

"НАК "Нафтогаз" на сьогоднішній день знаходиться в стані технічного дефолту, оскільки не заплатив за своїми зобов'язаннями. НАК веде роботу з реструктуризації своїх боргових зобов'язань. Це нормальна робота, яка всіляко підтримується сьогодні й урядом, і, безумовно, президентом України", - сказав він.

Шлапак висловив сподівання, що делегація, що працює в Лондоні, успішно завершить переговори і частину боргового навантаження в розмірі 1,7 млрд. доларів по зовнішніх зобов'язаннях буде відстрочено хоча б на якийсь період.

Реклама:

Він нагадав, що дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз" до кінця цього року складає 33 млрд. гривень і 1,7 млрд. доларів - тільки мала частина цього дефіциту.

"Я хочу сказати, що "Нафтогаз" хворий значно серйозніше... НАК хворий через тарифи, через різницю в цінах, НАК хворий через неплатежі, через те, що його перетворили в соціальну контору, і хворий через те, що він, закриваючи всі ці діри, нахапався сьогодні надзвичайно багато позик", - підкреслив Шлапак.

Він вважає, що єдиний вихід зі сформованої ситуації - реалізація серйозних реформ у газовому секторі.

"Замість цього уряд не збирається робити нічого, ні з розподільчими рахунками, ні у ціновій політиці, навіть у тім, щоб заплатити школам і медзакладам додаткові ресурси...Уряд штовхає НАК фактично до банкрутства", - цитує чиновника "УНІАН".

При цьому секретаріат оцінює збитки "Нафтогазу" від зниження НКРЕ цін на газ для релігійних організацій у 167,2 млн. гривень, повідомляють "Українські Новини".

"Чому ціни не знизили для інвалідів? Для сирітських будинків? Для інших пільговиків? Тому що вони не добігли до прем'єр-міністра?" - задався питанням Шлапак.

Крім того, за підрахунками секретаріату, зниження ціни на газ для 5 хімічних підприємств призведе до збитків НАК в розмірі 566,73 млн. гривень.

Через зниження для окремих категорій підприємств гірничо-металургійного комплексу і хімічної промисловості в розмірі 242 млн. гривень.

Як повідомлялося, 1 жовтня Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings понизило довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній і національній валюті НАК "Нафтогаз України" з С до RD ("обмежений дефолт").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: