"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко написав Тимошенко про зиму і про газ

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 14:08

Якість підготовки країни до зими знаходиться на найгіршому рівні за останні роки.

Про це йдеться в листі президента Віктора Ющенка до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Бюджетна політика зумовлює провал підготовки до опалювального сезону. У Державному бюджеті України на 2009 рік за напрямом житлово-комунальне господарство передбачено видатків на 18,9% менше порівняно з фактично профінансованими у 2008 році. Але навіть ці недостатні кошти надаються несвоєчасно", - зазначає президент.

Зокрема, субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення профінансовано на 48% річного плану, вказує Ющенко.

Реклама:

За його словами, на сьогодні виділено всього 960 млн. гривень з передбачених 2 млрд. гривень, в той час як фактичний обсяг видатків на таку субвенцію у 2008 році становив 3,1 млрд. гривень.

Крім того, врахування бюджетних установ під час розрахунку субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах призведе до необхідності збільшення обсягу коштів для її виплати на 750 млн. гривень.

Також у зв'язку з прийняттям урядом зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом щодо підвищення ціни на газ на 20% додатково необхідний обсяг субвенції становить понад 500 млн. гривень.

"По-друге, урядом допущено значне погіршення платіжної дисципліни під час розрахунків за спожитий природний газ. Рівень оплати підприємств теплокомуненерго становить 52,8%. Ці підприємства безпрецедентними темпами нарощують заборгованість за спожитий газ і можливості надавати їм природний газ без оплати в майбутньому у НАК "Нафтогаз України" немає", - вказує Ющенко.

"По-третє. урядом запроваджена система підтримки необгрунтованих тарифів. Всупереч законодавству, уряд обіцяє надавати гроші з бюджету для підтримки популістських тарифів на місцях. Ігнорується норма про необхідність попереднього приведення таких тарифів до економічно обґрунтованого рівня", - наголошує президент.

У зв'язку з цим він вимагає у найкоротший термін забезпечити низку заходів, що мали б вирішити низку фінансових проблем, пов'язаних зі споживанням газу.

Зокрема, такі заходи мають передбачати: негайне внесення змін до Державного бюджету на 2009 рік з метою забезпечення в повному обсязі розрахунку за спожитий бюджетними організаціями газ, а також уточнення обсягів субвенції на покриття різниці в тарифах місцевим бюджетам; наближення видатків державного бюджету з метою безумовного проведення необхідних для підготовки до опалювального сезону заходів; отримання підприємствами теплокомуненерго виручки від споживачів послуг теплопостачання та гарячої води виключно на розподільчі рахунки з подальшим автоматичним спрямуванням визначеної частки коштів на оплату природного газу тощо.

Про вжиті заходи президент просить поінформувати його особисто до 15 жовтня 2009 року.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: