Григоришин хоче собі заводик у Росії

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 13:14

Група "Енергетичний стандарт" бізнесмена Костянтина Григоришина готова інвестувати 60-100 млн. доларів у створення власного підприємства в Росії і розглядає можливість такого будівництва за умови, якщо не вдасться реалізувати наявні плани кооперації з російськими партнерами.

Про це заявив віце-президент групи Віктор Чобан в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Ми розглядаємо можливість перекидання частини виробництва або створення складального виробництва на російських площах. Побудувати з нуля таке підприємство, як НВО ім.Фрунзе, в Росії просто неможливо. Такий мегапроект під силу хіба що Китаю або Індії за підтримки держави", - сказав він.

Причинами такого наміру він називає скорочення замовлень з боку основного споживача продукції - Росії - найбільшим підприємствам групи - Сумським НВО ім.Фрунзе і "Запоріжтрансформатор" (ЗТР), а також політику імпортозаміщення, яка проводиться російською стороною.

Реклама:

"З урахуванням прагнення до імпортозаміщення ми повинні знижувати залежність від деяких ринків", - зазначив Чобан.

За його словами, наразі у портфелі замовлень "ЗТР" Росія становить від 50% до 60%. НВО ім. Фрунзе - від 40% до 50%.

Крім того, Чобан відзначив, що "по ряду проектів ми виграли тендери, але наші російські клієнти часто переграють і віддають контракти російським постачальникам".

"Тому ми придивляємося до майданчиків у Росії і думаємо про можливість кооперації з місцевими виробниками", - додав він, відзначивши, що у випадку, якщо ці плани не вдасться реалізувати, буде розглядатися можливість будівництва власного виробництва.

Говорячи про ситуацію на підприємствах групи, Чобан зазначив, що дохід Сумського НВО ім.Фрунзе в 2009 році, як очікується, зросте на 10% у доларовому вираженні, хоча в річний бюджет закладалася цифра 30%.

"Ми планували більше зростання, але деякі проекти здійснити не вдалося. Замовники через зниження обсягів споживання газу переносять проекти. Успішна робота в цьому році - результат того, що цикл виробництва у нас довгий, і на початок року ми мали непоганий портфель замовлень. Обороти у національній валюті виросли більше, але це ефект девальвації гривні ", - пояснивЧобан.

Оцінюючи можливі замовлення з боку "Укртансгаза" в рамках модернізації української газотранспортної системи, віце-президент "Енергетичного стандарту" відзначив, що "процес поки що йде мляво і ні до чого конкретного не призвів".

"На рівні підприємств проводилися зустрічі представників НПО ім.Фрунзе, "Зоря-Машпроект" і "Укртрансгаз". Відбувся обмін інформацією. Переговори йдуть, але мляво. Незрозуміло, чи буде фінансування, і в якому обсязі", - відзначив він.

У той же час, за його оцінкою, таке замовлення може скласти до 500 млн. доларів.

Говорячи про перспективні замовлення, Чобан також відзначив, що поки не затверджена інвестпрограма "Газпрому", важко говорити про щось конкретно.

"Але таких темпів зростання, як в 2007-2008 роках, у нас не буде. Точно буде будуватися газопровід "Сахалін-Хабаровськ-Владивосток", і ми будемо боротися за право постачати для нього нафтоперекачувальні агрегати", - повідомив він.

Крім того, за його словами, "Енергетичний стандарт" працює з Узбекистаном і збирається посилити роботу на ринках хімічного і нафтохімічного обладнання.

"Цього року сподіваємося отримати замовлення на будівництво великого хімічного підприємства", - зазначив Чобан.

Він також повідомив, що на базі власного профільного інституту "Укрхімпроект" компанія має намір освоювати випуск цехів з виробництва сірчаної кислоти, а в кооперації з українським інститутом "Неохім" - робити устаткування для содових заводів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: