"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тігіпко хоче створити земельний банк

Понеділок, 19 жовтня 2009, 17:25

Державі потрібний земельний банк.

Про це сказав журналістам на прес-конференції в Чернігові екс-голова НБУ Сергій Тігіпко, коментуючи ситуацію в земельній сфері в Україні.

"Потрібна державна установа, яка б контролювала операції купівлі-продажу землі. Я вважаю, нею міг би стати земельний банк", - сказав Тігіпко.

Він висловив впевненість, що з часом Україна прийде до повноцінного ринку землі сільськогосподарського призначення з правом продажу.

Реклама:

Політик вважає, що в цьому контексті надзвичайно важливим є встановлення обмеження площі сільськогосподарської землі, яку можна продавати в одні руки.

За словами Тігіпка, такі рамки існують в багатьох країнах і їх слід запровадити і в Україні.

"Ніде немає необмежених можливостей щодо права на землю, держава повинна захистити землю від монополії", -  підкреслив він.  

Крім того, Тігіпко висловився за необхідність створення державного реєстру землі, а також державного органу, який би володів інформацією про землю, а також міг на місці, оперативно видавати посвідчення, кому ця земля належить.

Політик проінформував, що на сьогоднішній день в Київській області надзвичайно гостро постало питання подвійної власності - коли двоє осіб мають сертифікати на право власності на одну й ту саму ділянку землі.

"Я вважаю, якщо така практика буде поширюватися, то скоро ці проблеми виникнуть по всій Україні", - сказав Тігіпко.

Він також переконаний, що коли почати виправляти недоліки вже зараз, то за кілька років можна було б отримати цивілізовані земельні відносини.

"Я вважаю, що з часом все це можна вирішити", - впевнений Тігіпко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!