НБУ вказує на поліпшення показників виробництва

Понеділок, 19 жовтня 2009, 16:34

Національний банк вказує на зниження індексу виробництва базових галузей (показник, аналогічний ВВП) на 10,1% у вересні.

Про це сказано в повідомленні НБУ, передає агентство "Українські новини".

"У вересні істотно сповільнилося падіння випуску базових галузей економіки до -10,1% у річному вирахуванні порівняно з -20,5% у серпні", - сказано в повідомленні.

За даними Нацбанку, за січень-вересень індекс виробництва базових галузей знизився на 24,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року, тоді як за січень-серпень 2009 року зниження цього показника становило - 25,4% порівняно із січнем-серпнем 2008.

Реклама:

Основною причиною поліпшення динаміки індексу у вересні НБУ називає істотний ріст сільгоспвиробництва з урахуванням прискорених темпів збору зернових культур.

"Як слідство, трохи покращилася ситуація в галузях, що забезпечують функціонування сільського господарства - виробництві нафтопродуктів, хімічній промисловості й машинобудуванні", - сказано в повідомленні.

За оцінками НБУ, в 3 кварталі 2009 року ріст ВВП стосовно попереднього кварталу сповільнився до 3,7% порівняно з 4,5% в 2 кварталі.

Найбільш напружена ситуація, за даними НБУ, все ще спостерігається в будівництві (зниження у вересні на 44,9% порівняно з вереснем 2008 року) і роздрібній торгівлі (зниження на 18,2%).

Крім того, як підкреслює Нацбанк, однією з найбільш тривожних тенденцій в економіці є погіршення фінансових результатів підприємств.

Зокрема, уперше за історію ведення цього показника з 2001 року збитки підприємств перевищили прибуток (від'ємне сальдо за 8 місяців становило 3,1 млрд. гривень).

Крім того, падіння обсягів випуску товарів і послуг темпами, що перевищують темпи падіння оплати праці, призводить до скорочення обігових коштів і подальшого погіршення фінрезультатів підприємств.

Як повідомлялося, у серпні індекс виробництва базових галузей знизився на 20,5%, у січні-серпні - на 25,4%.

Для розрахунку індексу виробництва базових галузей використаються дані з динаміки сільськогосподарського виробництва, видобувної й переробної промисловості, виробництва й розподіли електроенергії, газу й води, будівництва й роздрібної торгівлі.

До складу індексу не входять види економічної діяльності в сфері послуг (освіта, охорона здоров'я, фінансова діяльність, операції з нерухомим майном тощо) і чисті податки на продукти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!