Експерти негативно оцінюють підвишення акцизу на тютюн

Понеділок, 19 жовтня 2009, 16:07

Міжнародні експерти негативно оцінюють пропозицію щодо чергового підвищення акцизу на тютюн в Україні.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету знову розгляне законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік", повідомляє агентство "Українські новини".

"У вівторок о 9:30 ми плануємо розглянути законопроект №4707. Заплановані окремі зміни, але вони зовсім не принципові. В основному, внесемо деякі редакторські правки", - повідомив Ляшко.

Даний законопроект передбачає підвищення відсоткової ставки акцизу на тютюнові вироби з 20 до 36%.

Реклама:

Іноземні експерти і в галузі охорони здоров'я, і в сфері економіки негативно оцінили такий підхід. І найперший пункт критики - пропозиція щодо підвищення саме адвалорної (відсоткової), а не фіксованої частини акцизу на сигарети.

"Підвищення фіксованої ставки є більш бажаним, аніж зростання адвалорної складової, оскільки воно знижує можливість переключення курців на інші марки сигарет або інші тютюнові вироби", - вважає представник World Lung Foundation (Всесвітній фонд легенів) Джордж Алдей.

Погоджуються з представником фонду і спеціалісти Світового банку Айда Юреклі та Джон де Бейер, в доповіді яких офіційно заявлено.

"Якщо головна мета акцизу - знизити споживання сигарет, акцент має бути зроблено на фіксованій частині акцизу", - зазначають вони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!