"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Вилучення гривні з ринку зміцнило її

Понеділок, 19 жовтня 2009, 12:25 -

За підсумками минулого тижня курс долара на міжбанківському ринку ослаб по відношенню до гривні на 1,7%, а на готівковому ринку майже на 1%.

На думку радника голови правління Укргазбанку Олександра Охрименко, зміцнення національної валюти здебільшого вплинули дії НБУ по вилученню гривні з ринку.

"В результаті продажу своїх депозитних сертифікатів НБУ вилучив з ринку понад 2 млрд. гривень. Крім того, Мінфін розмістив ОВДП на суму більше 1,5 млрд. гривень, що також сприяло зменшенню вільної гривні", - сказав він.

"В результаті залишки грошей на коррахунках комерційних банків упали до рівня 13 млрд. гривень - це найнижчий показник з початку 2009 року. Тому вільних грошей для купівлі валюти виявилося не так вже і багато, тоді як обсяги продажу валюти збільшилися, і це збільшення знову таки пов'язане з ОВДП", - додав експерт.

Реклама:

За словами Охріменка, поточна прибутковість ОВДП на рівні 22-24% річних є вигідним об'єктом інвестування як для українських, так і для зарубіжних інвесторів. Це у свою чергу стимулює продавати валюту і вкладати гроші в ОВДП.

"Треба віддати належне: це не новина для нашого ринку. Вже були етапи функціонування нашого фінансового ринку, коли валютний курс регулювався за рахунок операцій на ринку ОВДП. Але потім ринок ОВДП, за рахунок необгрунтовано заниженої прибутковості, був перетворений на "сплячого ведмедя", тепер знову відновлюємо те, що було знищено раніше", - зазначив він.

На думку Охріменка, якщо забезпечити ритмічну роботу ринку ОВДП, то можна істотно зняти напругу валютного ринку і укріпити курс гривні до потрібного рівня.

"На сьогодні наш ринок має курс 8 гривень за долар і неясні перспективи на майбутнє. Якщо НБУ почне виконувати Закон про фінансування будівництва Євро-2012, то, швидше за все, емісії не уникнути. У цьому випадку курс долара не утримається на рівні 8 гривень", - сказав він.

Також є надія, що все ж таки вдасться велику частину емісійної гривні вилучити за допомогою ОВДП і депозитних сертифікатів.

За словами експерта, це "забезпечить курс долара не вище 8,5 гривень, інакше матимемо долар дорожче 9 гривень".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: