"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз інвестує 12 мільйонів євро у Крим

Понеділок, 19 жовтня 2009, 11:51 -

Європейський Союз розробляє інвестиційний план заходів "Спільна ініціатива співпраці в Криму", за яким регіон у 2010 році одержить близько 12 млн. євро.

Про це заявив директор директорату "Е" з питань Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії Генерального директорату "Зовнішні зносини" Європейської комісії Гуннар Віганд під час зустрічі з першим віце-прем'єром України Олександром Турчиновим, повідомляє прес-служба уряду.

"Ми прогнозуємо, що навесні наступного року цей план буде прийнятий", - зазначив Віганд.

За його словами, Крим - особливий регіон, який має потужний потенціал не лише для України, але й для всієї Європи.

Реклама:

У свою чергу, Турчинов нагадав, що в серпні 2009 року уряд прийняв державну програму соціального розвитку Криму до 2017 року. Вона покликана створити механізми реалізації програми "ініціативи співробітництва в Криму".

"Розвиток цього регіону буде сприяти не тільки розвитку Криму, а в цілому України", - наголосив Турчинов, зазначивши, що реалізація цієї програми буде одним з кроків по наближенню України до Європейського Союзу.

Ідея ініціативи полягає в тому, щоб за кожним зацікавленим державою-членом ЄС закріпити певний напрямок розвитку Криму. Зокрема, Великобританія буде відповідати за економічний розвиток, Швеція - охорону навколишнього середовища, Нідерланди - громадянське суспільство.

Наразі ініціатива об'єднує Фінляндію, Німеччину, Угорщину, Нідерланди, Польщу, Швецію, Великобританію і Литву. Свій намір приєднатися до Ініціативи підтвердила також Естонія.

Згідно з проектом національної індикативної програми Європейського інструменту сусідства та партнерства для України на 2011-2013 роки, в Криму як "пілотному регіоні" планується розробити регіональну стратегію і створити агентство регіонального розвитку.

Фінансування спільної ініціативи передбачається не тільки за рахунок коштів Європейського інструменту сусідства та партнерства (ENPI), а й за рахунок внесків окремих зацікавлених держав-членів ЄС та третіх сторін (зокрема, міжнародних фінансових установ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: