Пінчук купить "Росію"?

Понеділок, 19 жовтня 2009, 09:21

Власник української фінансово-промислової групи Eastone Віктор Пінчук купує одну з найстаріших російських страхових компаній - "Росію".

Операція з переходу "Росії" до структур Пінчука близька до завершення, пише газета "Ведомости" з посиланням на топ-менеджера страхової компанії і близьке до її акціонерів джерело.

Про операцію може бути оголошено найближчим часом, додає останній.

Газета нагадує, що наразі "Росією" володіє керуюча компанія "Трастком", її президент і основний власник - бізнесмен Абдулжеліл Абдулкерімов. Йому також належить РУССЛАВБАНК і ряд інших активів. У 2005 році "Трастком" купив "Росію" у менеджмента компанії, а тепер вирішив вийти з страхового бізнесу.

Реклама:

Для "Трасткома" страховик - не стратегічна, а фінансова інвестиція, стверджує близьке до акціонерів компанії джерело. В угоду увійдуть "Росія" і її однойменна "дочка" по страхуванню життя. Інших подробиць він не розкриває.

Про купівлю Пінчуком "Росії" знає й інвестбанкір, який займається угодами в страховому секторі Росії та СНД. За його інформацією, український бізнесмен вже довгий час контролює міноритарний пакет "Росії".

Контроль над "Росією" вже отримав інвестор з України, чув керівник російського страховика, який шукає об'єкти для поглинань в Москві та регіонах. Правда, про те, що це Пінчук чи його структури, він не знає.

Зараз у центральному офісі "Росії" знаходиться представник Пінчука Костянтин Шост, говорить страховик, знайомий з топ-менеджментом "Росії". Шост - радник-консультант нового власника, зазначає близьке до акціонерів "Росії" джерело.

У вересні кіпрська компанія "Сватозар Ентерпрайзис лімітед" і російське ТОВ "ПроБізнес" консолідували майже 100% акцій "Росії", нагадує начальник відділу страхового ринку Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Ольга Оленькіна.

За її словами, клопотання, в яких Пінчук представлений майбутнім власником "Росії", у ФАС не надходили. Кінцевим бенефіціаром "Росії" зараз є громадянин Греції, говориться в документах, які є у ФАС, і, якщо контролювати страховика буде Пінчук, він повинен повідомити про це в антимонопольне відомство, наполягає Оленькіна.

Не звертався Пінчук та його структури за таким дозволом і до Росстрахнадзору, говорить заступник керівника служби Мухарбі Ульбашев. Але це може і не знадобитися, уточнює він: наприклад, якщо новий власник купить кіпрську компанію, яка контролює "Росію".

"Росія" - один з найстарших страховиків на російському ринку. Компанії майже 20 років, вона друга після "Росгосстраха" отримала ліцензію і входить до топ-20 страховиків по зібраній страховій премії.

У "Росії" велика регіональна мережа - 350 філій і клієнтських офісів по всій країні. Але 2009 року компанія зіткнулася з проблемами: у червні Росстрахнадзор через затримки виплат по ОСАГО обмежив ліцензію страховика на автоцивілку. Через кілька днів чиновники зняли санкції - компанія повідомила про рішення проблем.

Пінчук - не новачок у фінансовому та страховому бізнесі. Кілька років тому він успішно продав свій Укрсоцбанк італійській групі Unicredit, а компанію "Оранта", лідера українського страхового ринку, - групі казахстанського БТА-банку.

Зараз 45% акцій "Оранти" контролює український бізнесмен Микола Лагун (ЗМІ не виключають, що він діє в інтересах Пінчука), БТА-банк - 35,12%, кіпрські Colorino Trading Limited і Saleta Limited (раніше представляли інтереси БТА) - 11,2%, міноритарії - 8,6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: