Банкіри шкодують про "рік втрачених можливостей"

Субота, 17 жовтня 2009, 12:57

Радикальних змін в розумінні і вирішенні глобальних проблем вітчизняної банківської системи, не зважаючи на кризу, за останній рік не відбулося.

Таку думку висловили банкіри під час круглого столу, організованого тижневиком "Дзеркало тижня".

Голова правління "ВТБ Банку" (Україна) Вадим Пушкарьов назвав 2009 рік роком втрачених для розвитку можливостей.

"Давайте подивимося на наших найближчих сусідів із Білорусі: закрита економіка, яка не отримала 10 млрд. доларів від МВФ у банківську систему, але чудово почувається. Ми ж одержали 10 мільярдів і нічого з цими грошима не домоглися", - відзначив банкір.

Реклама:

За словами Пушкарьова, при відносно закритій економіці, фактичній відсутності фондового ринку, достатньо великому обсязі заведених через серйозні іноземні банки ресурсів, в Україні були створені всі передумови для залучення в країну величезної кількості інвестицій з-за кордону і грошей населення з внутрішнього ринку - на розвиток економіки. 

"Проте цими можливостями ми не скористалися", - підкреслив він.

"Криза в цьому разі відіграла роль коректора. Якщо ми говоримо про баланси, про активи, то відбулася цінова корекція, якісна, але нічого не змінилося по суті", - констатує голова правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" - Ігор Юшко.

На його думку, криза давала шанс банкірам змінити спосіб мислення, почати нарешті працювати на перспективу, проте цього не відбулося. 

"Ми до цього не готові. Тому що криза нас вчить тільки якихось технік. Можна говорити про велику кількість проблем, які накопичилися в банківській сфері: про великі і маленькі банки, про короткі пасиви, проблемні активи, недосконалі методики, застарілі продукти тощо. Та головне в тому, що ми не змінюємося. Наше ставлення до справи не змінюється. Ставлення суспільства до банків не змінюється. Ставлення влади до економіки і фінансового сектора зокрема - не змінюється", - відзначив Юшко.

На думку голови банку "Старокиївський" Юрія Яременко, не поліпшиться ситуація і після виборів, оскільки "керувати країною будуть ті ж люди".

"Поліпшувати якість нашої роботи, крім нас, ніхто не буде. І тут досить важливу роль відіграє консолідація і взаємна повага у банківському середовищі, яких, на превеликий жаль, практично немає. Тут нам треба дуже серйозно попрацювати і захищати себе насамперед високою якістю роботи, етикою і мораллю", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!