Консорціум щодо ГТС можливий тільки для будівництва нових "труб" – Дубина

Субота, 17 жовтня 2009, 12:08

Наявна газотранспортна система належить народу України, а створення міжнародного консорціуму можливе тільки під будівництво нових трубопроводів.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Моя позиція в цьому питанні незмінна: те, що є в країні (мова про ГТС), - це власність народу України. А якщо ви хочете побудувати нове - будь ласка. Ми готові з вами будувати. 50 на 50, як завгодно, залежно від того, хто скільки вкладе. І тоді ідеологія створення консорціуму була правильною", - сказав він.

"Ви хочете завести туркменський газ у Європу - будь ласка, давайте побудуємо нову гілку. І в ній будемо співвласниками - усім по 33,33%. Півтори тисячі кілометрів трубопроводу побудували б - і жодних проблем. Приклад - українсько-російсько-турецька компанія "Газтранзит", - зазначив Дубина.

Реклама:

"А те, що на цю тему є багато заяв і російських, і українських політиків, то ми заяви чуємо щодня. Звикли...", - додав він.

За словами Дубини, у майстер-плані, який "Нафтогаз" готував до конференції Євросоюз-Україна з модернізації ГТС України і презентував у Брюсселі 23 березня, був розділ "Перспективні напрямки розширення ГТС України" за рахунок введення додаткових газотранспортних маршрутів Новопсков-Ужгород, Торжок-Долина.

"Кошторис проекту - 5,5 млрд. дол. У результаті пропускна здатність української ГТС збільшилася б на 60 млрд. кубометрів на рік. Це більше від пропускної здатності Nord Strim (55 млрд. кубометрів газу на рік по двох гілках) за значно менших інвестицій в українському варіанті", - сказав голова правління НАКу.

"У такому разі, враховуючи тенденції зниження споживання й імпорту природного газу ЄС, перспективи збільшення частки зрідженого газу в балансі газу Європи, могла б відпасти необхідність і в деяких інших обвідних газопроводах", - зазначив він.

"Саме в ракурсі зазначеного додаткового маршруту розширення ГТС України ми могли б запропонувати участь Росії, а у разі її згоди - і Німеччині, і Франції, котра також висловлювала зацікавленість в участі у міжнародному консорціумі по ГТС України", - заявив Дубина.

"На жаль, ні на згаданій конференції, ні в ході наступних контактів питання розширення ГТС України поки не знайшло однозначної підтримки. Принципово тут - зацікавити Росію. У будь-якому разі, в цьому питанні рано ставити крапку", - сказав очільник "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!