Зростання євро може уповільнити відновлення економіки Європи

Субота, 17 жовтня 2009, 10:42

Подальше зростання курсу європейської валюти до долара може вплинути на обсяги експорту і, як наслідок, уповільнити процес відновлення економіки Європи.

Таку думку висловив голова Єврогрупи, яка об`єднує міністрів фінансів країн-учасниць зони євро, прем`єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер, повідомляє РІА "Новости".

Голова Єврогрупи заявив, що якщо "курс євро продовжить лінійне зростання, як в останні тижні", є ризик, що "обмінний курс уповільнить відновлення економіки Європи".

"Я не дуже занепокоєний нинішнім курсом євро", - додав Юнкер.

Реклама:

Цього тижня, зазначає агентство, курс єдиної європейської валюти наблизився до позначки в 1,50 щодо долара. У четвер євро досяг позначки 1,4968 долара, що стало максимумом за останні 14 місяців.

"Я дуже радий чути, що американська адміністрація й американські фінансові органи знову і знову повторюють, що для американської економіки корисно (підтримувати) сильний долар", - сказав Юнкер.

Агентство Франс Пресс зауважує, що США регулярно роблять заяви на підтримку сильного долара, проте європейці підозрюють їх у навмисному зниженні курсу американської валюти, що в короткостроковій перспективі сприяє зростанню експорту і в довгостроковій перспективі знизить вартість урядових і приватних боргів.

Зовнішньоторговельний дефіцит єврозони в серпні склав 4 млрд. євро, тоді як у липні активний торговельний баланс валютного союзу становив 12,3 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!