НБУ посадив банкірів на "порохову діжку"?

Субота, 17 жовтня 2009, 09:54

Заборона НБУ формувати резерви під кредитні ризики у валюті залишається однією з найсерйозніших загроз для стабільності банківської системи.

Про це заявили українські банкіри під час круглого столу, організованого тижневиком "Дзеркало тижня".

"І досі велика проблема - це постанови №107-109. Зараз уже стало очевидно і НБУ, що банки під таким регулюванням дедалі більше влазять у валютні ризики і вже зараз зазнають збитків у зв'язку зі зростанням короткої позиції. Його терміново потрібно змінювати, робити м'якішим або відмовлятися зовсім", - переконаний голова правління Укрсиббанку Сергій Наумов.

Аналогічної думки дотримується і голова правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Ігор Юшко, який ще півроку тому заявляв про те, що "нова методика розрахунку валютної позиції - це бомба сповільненої дії, яка підірве банківську систему зсередини". 

Реклама:

"Ми з вами, банкіри, це чудово розуміємо. Я для себе прикидав: якщо усі банки приведуть валютну позицію у відповідність із методикою, то 15% руху курсу означатиме майже мільярд доларів втрат для банківської системи за рахунок курсових різниць. На капіталах, на дооцінці резервів, які слід буде доформувати", - заявив Юшко під час круглого столу.

"Сьогодні усі тягнуться хоч три копійки покласти в капітал, аби якось відновити свою адекватність, і при цьому ми сидимо на пороховій діжці. Та кому до цього є діло? А новий вибух обов'язково станеться. Питання тільки, коли - цієї осені, навесні чи восени наступного року?", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: