"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Нацбанку прогнозують уповільнення падіння ВВП

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 19:56

Падіння валового внутрішнього продукту України в третьому кварталі 2009 року у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року склало близько 15-15,5%.

Таку думку висловив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У третьому кварталі цього року спад ВВП буде меншим, ніж у другому кварталі. Я оцінюю його в районі 15-15,5%: уповільнення динаміки на рівні попереднього кварталу і навіть, можливо, дещо вище", - сказав він.

За словами Литвицького, такі висновки дозволяє зробити аналіз оперативної статистики по галузях, внесок яких у формування ВВП становить близько 65%.

Реклама:

"В Україні півроку йде дезрецессія: протягом двох кварталів темпи спаду сповільнюються. Січневе дно подолали всі галузі реального сектора крім торгівлі. На жаль, торгівля за результатами третього кварталу поглибила спад. У другому кварталі була зафіксована локальна дезрецессія, а в третьому - майже фронтальна", - підкреслив Литвицький.

Він відзначив, що ситуація у торгівлі викликає певне занепокоєння, оскільки внутрішній споживчий попит повинен бути "маршовим двигуном розвитку".

"Будемо сподіватися, що сезонна активність в торгівлі у листопаді-грудні може поправити стан", - додав Литвицький.

Говорячи про перспективи динаміки ВВП в цілому за підсумками 2009 року, радник голови НБУ відзначив, що спаду на рівні понад 10% не уникнути.

"Мій прогноз на кінець року - спад у двозначним вимірі", - сказав він.

При цьому він зазначив, що позитивні тенденції в економіці буде підтримуватися стабільним курсом. У зв'язку з цим радник голови НБУ відзначив, курс на міжбанку в п'ятницю повернувся до значень початку року.

Як повідомлялося, ВВП України за другий квартал 2009 року знизився на 17,8% в порівнянні з аналогічним кварталом 2008 року, а за перший - на 20,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!