Економіка України відроджується, але ризики залишаються – Світовий банк

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 11:35

Світовий банк покращив макроекономічний прогноз для України на 2010 рік.

2,5% зростання ВВП та 11% інфляції - такими є прогнози Світового банку на наступний рік, передає "Радіо "Свобода".

Головою причиною покращення прогнозних показників, зазначає старший економіст представництва цієї фінансової інституції в Україні Руслан Піонтківський, є покращення зовнішньоекономічного середовища.

"Основний вплив на українську економіку відбуватиметься через збільшення експортного попиту на українську продукцію, - каже він. - Водночас, я хотів би застерегти, що не варто очікувати швидкого повернення до темпів зовнішнього попиту, який ми спостерігали рік-два тому. Відновлення до тих рівнів займе щонайменше кілька років".

Реклама:

В урядовому проекті бюджету на наступний рік, зростання ВВП закладено на рівні 3,7%, інфляція - менше 10%, а дефіцит - близько 4%. Проте, якщо у проект кошторису не будуть внесені зміни, то бюджетна дірка може перевищити 8%, говорить економіст Світового банку Пабло Сааверда. 

"Ми вважаємо, що дефіцит необхідний для стимулювання економіки. Але він не повинен перевищувати 4% від ВВП, - зазначає Сааведра.

За його словами, під час підготовки бюджету урядовці значно переоцінили доходи та недооцінені видатки. Тож, на думку міжнародних експертів, сьогодні, не зважаючи на наближення в Україні президентських виборів, необхідно провести низку структурних реформ.

Насамперед, ухвалити закон про закупівлі та врегулювати тарифи на газ для населення. Йдеться про їхнє підвищення, що раніше рекомендували, як представники Міжнародного валютного фонду, так і Світового банку.

Якщо ж цього не буде зроблено вже цьогоріч, то становище "Нафтогазу" і надалі погіршуватиметься, вважають міжнародні фахівці. 

Багато українських експертів не вірять, що сьогодні політики підуть на непопулярні, хоч і необхідні кроки. А у нинішньому бюджетному процесі, говорить економіст Олександр Рябченко, спостерігатиметься два етапи, "до виборів, і після".

"До виборів президента не буде ніяких суворих рішень щодо бюджету. Якщо він і буде ухвалений, то у дуже популістському варіанті", - вважає Рябченко. 

Що ж до економічної ситуації у нинішньому році, то фахівці Світового банку залишили свій прогноз незмінним: падіння ВВП на рівні 15%, та 14% інфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!