НБУ ініціює створення "токсичного" банку

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 10:36

Національний банк подав до Кабінету міністрів план створення санаційного банку, до якого українські банки могли б перевести проблемні кредити.

Документ вивчають директор департаменту політики розвитку ринку фінансових послуг Мінфіну Володимир Коцюба і заступник міністра фінансів Андрій Кравець, повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Мінфіні.

Один з розробників документа розповів, що санаційний банк запропоновано створити "на базі одного з банків методом переведення на його баланс прострочених кредитів українських банків замість цінних паперів".

Раніше повідомлялося, що НБУ планує створити санаційний банк на базі невеликого Іпобанку, до якого 2 жовтня була введена тимчасова адміністрація.

Які саме цінні папери буде випускати банк, в НБУ відповісти не змогли, зазначивши лише, що рішення повинен прийняти Кабмін.

В якості варіантів пропонуються векселя, що приймаються НБУ в забезпечення при рефінансуванні, облігації, які забезпечені проблемними активами і можуть обертатися на вторинному ринку, а також сертифікати із спеціальним статусом, які не будуть враховуватися НБУ у розрахунку економічних нормативів.

Створити санаційний банку в НБУ пропонують на основі шведської моделі, а папери випускати на 7-10 років.

"У Кабміні всі політично зацікавлені в прийнятті проекту, тому що при передачі "поганих" активів банки звільнять свої резерви, які сягають 40 млрд. грн., і направлять їх на кредитування реального сектора економіки", - сказало джерело в НБУ.

Банкіри підтримують ідею створення санаційного банку в Україні.

"Добре, що розглядаються різні схеми, які б сьогодні допомогли банківській системі з поновленням кредитування", - сказав голова правління VAB Банку Петро Барон.

Однак експерти розходяться в думках щодо принципів реалізації проекту.

Реклама:

"Шведи двічі використовували такий механізм, і він дуже добре себе зарекомендував, але в інших країнах досвід роботи "поганого" банку, м'яко кажучи, неоднозначний, і позитивні приклади можна перерахувати на пальцях", - зазначив координатор проектів ЄБРР у фінансовому секторі Олександр Павлов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!