"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бізнес-кола України очікують девальвації гривні

Четвер, 15 жовтня 2009, 17:33

Очікування девальвації гривні посилилися у третьому кварталі.

Про це повідомляється на веб-сайті Національного банку (НБУ) за результатми чергового щоквартального опитування керівників підприємств.

Було опитано 1230 підприємств в усіх регіонах країни, що представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами та за кількістю працівників.

"Макроекономічні очікування підприємств у ІІІ кварталі дещо погіршилися ... Значно послабилися очікування щодо курсової стабільності: частка респондентів, які очікують збереження курсу гривні до долара США без змін, знизилася до 16,5% проти 40,3% в II кварталі 2009 року", - зазначено в повідомленні.

Реклама:

За даними НБУ, частка респондентів, які прогнозують девальвацію гривні відносно долара, зросла до 79,8% з 46,4%, а відносно євро - до 80,5% з 51,9%.

У наступні 12 місяців респонденти очікують зростання витрат на виробництво, цін на покупні товари і послуги, цін на продукцію власного виробництва та пов'язують посилення інфляційного тиску із зростанням вартості енергоносіїв та цін на світових ринках.

Керівники підприємств також погіршили інфляційні очікування: в III кварталі: вони прогнозують на наступні 12 місяців у середньому інфляцію на рівні 17,5% проти 15,4% у попередньому кварталі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!