"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Прогнози щодо ВВП України залежать від глобальної економіки

Четвер, 15 жовтня 2009, 16:47

Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз зниження ВВП України з -10% до -14% 2009 року.

За словами економіста інвестиційної компанії Dragon Capital Олени Білан, погіршення прогнозів ВВП України може бути пов'язане з черговим переглядом показників глобальної економіки.

"Погіршення прогнозу динаміки ВВП ЄБРР пов'язане з черговим переглядом основних припущень про терміни виходу глобальної економіки з кризи", - вважає Білан.

За ії словами, перспективи розвитку української економіки залежать в значній мірі від динаміки зовнішнього попиту.

Реклама:

"Оскільки відновлення глобальної економіки очікується не раніше середини наступного року, то про зростання ВВП можна буде говорити тільки в 2010 році. Згідно з нашими прогнозами, ВВП України в наступному році зросте на 4% після значного падіння (-12,5%) у 2009 році", - зазначає експерт.

Вона стверджує, що Україна продемонструє більш стрімке зростання, ніж аналогічні ринки, що розвиваються, навіть якщо темпи глобального економічного відновлення будуть досить млявими.

"Основною причиною цьому є висока сприйнятливість експортно-орієнтованих секторів України до змін зовнішнього попиту і їх тісний взаємозв'язок з іншими галузями економіки", - наголошує Білан.

Крім того, на ії думку, реальний сектор отримає поштовх до розвитку завдяки банківському кредитуванню, яке відновиться, як тільки банки знову знайдуть упевненість у кредитоспроможності своїх клієнтів.

"А поки не почнеться повномасштабне відродження економіки, ми не очікуємо радикальних змін у реальному секторі за умови, що у фінансовій сфері, зокрема на валютному ринку, не відбудеться яких-небудь нових потрясінь", - вважає вона.

Еконміст стверджує, що курсова динаміка завжди мала сильний вплив на банківську систему, рівень споживчої довіри і загальні настрої в діловому середовищі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!