Нацдепозитарій оскаржує передачу майна

Четвер, 15 жовтня 2009, 08:56

Національний депозитарій (НДУ) звинувачує депозитарій "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) у використанні сумнівних з точки зору законодавства механізмів передачі цілісного майнового комплексу (ЦМК) в оренду Всеукраїнського депозитарію цінних паперів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на прес-службу Нацдепозитарію.

"У результаті передачі ЦВК МФС фактично відбулася передача ВДЦП інсайдерської інформації, що суперечить ч. 1 ст. 45 закону "Про цінні папери та фондовий ринок", а передача інформації про облік цінних паперів без письмового дозволу всіх власників цієї інформації-клієнтів МФС суперечить ч. 1 ст. 42 закону. Новостворена структура не має правових підстав надавати послуги клієнтам МФС", - заявляють в НДУ.

Проведення операцій ВДЦП без переукладання договорів суперечить законодавству і ставить під загрозу визнання таких операцій нелегітимними, упевнені в Нацдепозитарії.

Реклама:

Згідно з ч. 1 ст. 7 закону "Про Національну депозитарну систему", обслуговування обігу цінних паперів здійснюється на підставі договорів між емітентом і депозитарієм і між зберігачем і депозитарієм.

"Таким чином, зберігач не має права провести операцію щодо цінних паперів через депозитарій, з яким він не має договірних відносин на момент здійснення такої угоди", - впевнена начальник юридичного управління НДУ Оксана Панченко.

На її думку, укладення договору оренди ЦВК між МФС і ВДЦП не означає, що клієнти МФС (зберігачі та емітенти) стали клієнтами ВДЦП, а тому операції не можна проводити до моменту переукладання договорів.

ВДЦП попросив клієнтів МФС до кінця жовтня укласти з ним договори.

У ВДЦП вважають неправомірними звинувачення Нацдепозитарію.

"Якщо є правонаступник, то це не є розголошенням інформації", - відзначив в. о. голови правління ВДЦП Юрій Шаповал, посилаючись на Цивільний кодекс і ст. 15 закону "Про оренду державного та комунального майна".

За його словами, ВДЦП має всі дозволи, які дозволяють виконувати функції клірингового депозитарію, а тому депозитарій має право обслуговувати клієнтів МФС за старими договорами до моменту їх переукладання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: