13 європейських країн опинилися у фінансовій "зоні ризику"

Середа, 14 жовтня 2009, 20:45

Через кризу платоспроможність майже половини країн ЄС у довгостроковій перспективі перебуває під загрозою.

Про це йдеться у звіті, підготовленому під керівництвом Єврокомісара з економічних питань Хоакіном Алмунією, пише Deutsche Welle.

У звіті ЄС про перспективи сталого розвитку до "групи ризику" віднесені 13 країн спільноти. Єврокомісія має сумніви у тому, що ці держави у довгостроковій перспективі будуть спроможні з доходів бюджету покривати свої боргові зобов'язання.

У групі ризику, крім Румунії, Чехії, Латвії, Литви та Великобританії, опинилися також декілька країн єврозони. Це Іспанія, Нідерланди, Греція, Ірландія, Словаччина, Словенія, Мальта та Кіпр.

Реклама:

Всі ці країни об'єднує невиконання критеріїв фінансового Пакту стабільності ЄС. Це означає, що дефіцит бюджету перевищує 3% ВВП, а загальний обсяг боргових зобов'язань держави перевищує 60% ВВП.

Більш стабільною, за оцінкою Єврокомісії, є ситуація у Франції, Німеччині, та Італії.

Найнижчими називають ризики у скандинавських країнах ЄС - Фінляндії та Швеції.

Розподіл країн ЄС на чіткі категорії ризику, який запропонував комісар Алмунія, викликав чимало нарікань членів Єврокомісії, які представляють інтереси "найбільш ризикованих" країн.

Адже держави, які потрапили до цієї категорії, можуть поплатитися за це втратою довіри з боку кредиторів. Як наслідок - доведеться платити за вищою відсотковою ставкою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!