"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка порахували, що Тимошенко недодає пенсіонерам по 2,5 тисячі

Середа, 14 жовтня 2009, 19:54

У секретаріаті президента переконані, що уряд занизив соціальні стандарти на 2010 рік.

Про це йдеться в аналітичній записці секретаріату.

Там нагадують, що урядом протягом 2008 року не переглядалися рівні прожиткового мінімуму, попри перевищення фактичного індексу споживчих цін над прогнозним. За підсумками року таке перевищення становило 6,4 відсоткових пунктів (прогноз - 115,9%, факт - 122,3%).

Внаслідок цього за 2008 рік кожним пенсіонером, якому встановлено розмір пенсії на рівні прожиткового мінімуму, або нижче, недоотримано 840 гривень.

Реклама:

На 2009 рік розміри прожиткового мінімуму встановлені на рівні грудня минулого року. Тому тільки за січень-серпень 2009 року кожним із зазначеної категорії пенсіонерів вже недоотримано 1124 грн., а до кінця року ця сума зросте до 1810 гривень, зазначають у секретаріаті.

"Подібна ситуація з виплатою інших трансфертів, зокрема допомоги малозабезпеченим сім'ям (близько 286 тис. осіб), та сім'ям з дітьми (близько 1806,1 тис. осіб), які також розраховуються з огляду на розмір прожиткового мінімуму", - вказують у секретаріаті.

У проекті держбюджету на 2010 рік, внесеному на розгляд Верховної ради, закладено ресурс, який дозволяє збільшити протягом року прожитковий мінімум на індекс зростання споживчих цін - 109,7%, зазначають у секретаріаті.

"Тобто у бюджеті не передбачено кошти на принаймні наближення законодавчо встановленого рівня прожиткового мінімуму до його фактичного рівня. У зв'язку з цим, за експертними розрахунками, кожен пенсіонер згаданої категорії недоотримає у 2010 році 2488 гривень", - заявляють у секретаріаті.

"Відтак, і в наступному році наші громадяни втрачатимуть належні їм пенсійні та інші виплати, оскільки проект Державного бюджету України на 2010 рік не забезпечує встановлення реального рівня соціальних стандартів",- наголошується у записці.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: