Футбольні папірці Тимошенко не зацікавили банкірів

Середа, 14 жовтня 2009, 13:10

Футбольні держоблігації не зацікавили банкірів.

У вівторок Мінфін провів аукціон по розміщенню своїх боргових паперів (ОВДП) терміном обігу шість і дев'ять місяців, два роки, а також цільових облігацій - для фінансування підготовки Євро-2012 - на три роки.

Виявилося, що учасників торгів - банки-первинні дилери - "футбольні" папери практично не зацікавили. Мінфін зміг продати цільових облігацій усього на 10 млн. грн., тоді як найбільш ліквідні ОВДП - шестимісячні - на 1,28 млрд. грн, пише "Дело".

На попередньому аукціоні (6 жовтня) Мінфін уперше запропонував дилерам ОВДП, що випускаються "під Євро-2012".

Реклама:

І тоді попит на ці папери був майже на 40 разів більше - таких облігацій було продано на 383,5 млн. грн. (для порівняння, обсяг реалізованих шестимісячних паперів уряду склав близько 1 млрд. грн.).

За словами директора казначейства Райффайзен Банку Аваль (один з первинних дилерів по розміщенню ОВДП) Володимира Кравченко, учасники торгів не захотіли купувати облігації, що випускаються "під Євро-2012", з двох причин.

"По-перше, шестимісячні ОВДП продавали з прибутковістю 26%, тоді як цільові облігації - 20%, - пояснює він. - По-друге, фахівці банків чітко не розуміють, як враховувати ці папери".

Нагадаємо, НБУ дозволив банкам враховувати ОВДП, що випускаються для фінансування проектів Євро-2012, під час розрахунку суми розбалансованості між активами і пасивами з терміном обігу більше року. Також ці облігації можна зараховувати для покриття обов'язкових резервів (не більш 20%).

За інформацією видання, максимальна сума, яку уряд планує залучити цього року на внутрішньому борговому ринку для підготовки еврочемпіонату, складає 2 млрд. грн. Про це повідомив міністр із питань сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко.

"Для себе ми поставили внутрішню планку - зібрати до 2 млрд. грн. від розміщення ОВДП", - сказав він, уточнивши, що це "робоча" цифра. Олег Сердюк додає, що мінімальна планка для Мінфіну - 500 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: