"Газпром" програв на конкурсі контрактів в Іраку

Середа, 14 жовтня 2009, 11:19

Італійська Eni обійшла "Газпром" у першому раунді з продажу нафтогазових контрактів в Іраку.

У червні Ірак провів перший раунд з продажу сервісних контрактів на нафтогазові родовища: 10 ділянок із запасами понад 47 млрд. барр.

Від Росії в аукціоні брали участь "Лукойл" і "Газпром нєфть", пише видання "Дело".

Але контракт на Зубейр, родовище із запасами в 4,5 млрд. бар. отримає консорціум на чолі з італійською Eni, передає Bloomberg з посиланням на міністра нафти Іраку Хуссейна Шахрістані.

На ділянку претендувала також "Газпром нєфть" (в консорціумі з індійською ONGC і турецької Turkish Petroleum Corp.). У компанії немає інформації про програш, сказав представник "Газпром нєфть".

У "Лукойлу" поки залишаються шанси отримати його контракт - на "Західну Курну - 1" (запаси - 9 млрд. барр. нафти, заявка подана з американською ConocoPhillips). Його конкурент - консорціум ExxonMobil і Shell.

Але Шахрістані заявив у вівторок, що обидва претенденти підписали заявки, які відповідають умовам тендеру. Вони згодні платити по 1,9 долара за кожен барель нафти, що видобувається понад поточного рівня видобутку (279 000 бар. на добу).

Консорціум "Лукойлу" запропонував додатковий видобуток у 1,5 млн. бар. на добу, його конкурент - 2,1 млн.

За словами міністра, вибір між ними буде зроблено протягом двох тижнів. Представник "Лукойлу" коментувати це не став.

"Лукойл", "Газпром нафта", "Роснєфть" і "Татнєфть" чекають і другого раунду з розпродажу іракських контрактів: 45 претендентів на 10 лотів з 14 ділянками, запаси яких - 41 млрд. барр. нафти і близько 740 млрд. куб м газу.

Але Ірак в черговий раз вирішив відкласти його, цього разу - на січень 2010 року. Причини не розкриваються.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!