Ющенко переживає за ядерну безпеку

Вівторок, 13 жовтня 2009, 20:29

Президент Віктор Ющенко застерігає від зверхнього ставлення до ядерної безпеки країни.

Про це глава держави сказав під час засідання Ради національної безпеки і оборони, повідомляє агентство "УНІАН".

Президент зауважив, що остання аварія в Росії на Саяно-Шушенській ГЕС свідчить, наскільки необхідно бути відповідальними у цій сфері.

"Мені моторошно від того, що питання фінансування ядерної безпеки залежить від міністра фінансів", - сказав президент.

Реклама:

Він констатував, що недостатність фінансування, непрофесійні кроки влади призвели до того, що виклики в сфері ядерної енергетики посилились.

Ющенко запропонував членам РНБО обговорити питання реалізації енергетичної стратегії до 2030 року в сфері ядерної енергетики.

Президент зауважив, що енергетична стратегія практично не має розвитку. Крім недостатнього фінансування з державного бюджету, немає інвестицій у цю сферу.

Ющенко наголосив, що надлишковий популізм і непродумана політика формування тарифів на енергію, в тому числі й ядерну, призвели до того, що галузь фактично не фінансується, і всі кошти йдуть виключно на закупівлю ядерного палива.

При цьому президент підкреслив, що не розуміє, чому Україна закуповує величезний обсяг ядерного палива, якщо має один з найбільших запасів урану в Європі.

При цьому він нагадав, що відповідно до стратегії розвитку Україна мала розпочати будівництво двох ядерних блоків, будівництво заводу з виробництва ядерного палива і розпочати програму його адаптації в Україні (власний ядерний цикл).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: