На виплати "пільговикам" треба пустити половину держбюджету - Мінпраці

Вівторок, 13 жовтня 2009, 19:22

Для обслуговування усіх пільг, які передбачені чинним законодавством України, необхідна сума, що відповідає половині державного бюджету, - 120-140 млрд. гривень.

Таку думку висловив перший заступник міністра праці і соцполітики Павло Розенко в інтерв`ю телеканалу "Україна", повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, в цілому на виплати всіх державних соціальних пільг, компенсацій і преференцій у державному бюджеті на 2009 рік закладено близько 27-30 млрд. гривень.

"Необхідно реформувати і систематизувати систему пільг у нашій державі, посилити адресну підтримку саме малозабезпечених категорій населення. І уряд вже працює над цим", - зазначив Розенко.

Реклама:

Він також підкреслив, що ідеологія реформування системи пільг передбачає поступовий відхід від надання пільг за професійним статусом.

"Люди, які працюють, повинні одержувати гідну заробітну плату. А пільги - тільки ті, хто є малозабезпеченим, хто має великі заслуги перед державою, учасники та інваліди війни "чорнобильці" і люди, які не здатні працювати, зокрема, інваліди", - вважає перший заступник міністра праці.

За його даними, на сьогодні в Україні майже 13 млн. людей користуються різного роду пільгами, "причому, одна особа може мати декілька статусів, які дають їй право на пільги, доплати, преференції, допомогу і подібне".

Усього на руках у населення наразі - близько 26 млн. посвідчень, що дають право на пільги.

За словами Розенка, кількість пільговиків в Україні щорічно збільшується.

2010 року додаткові пільги одержать нові категорії громадян. Це пов`язано, у першу чергу, з виконанням в повному обсязі закону про престижність шахтарської праці.

Також 2010 року пільги одержать багатодітні сім`ї. Йдеться про 50% знижки на сплату житлово-комунальних послуг, а також про право безоплатного проїзду всіма видами транспорту.

Як повідомлялося, 7 жовтня Кабінет міністрів своїм розпорядженням затвердив план заходів з реалізації Стратегії впорядкування системи надання пільг окремим категоріям громадян до 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: