У Ющенка чекають проблем з транзитом газу вже за рік

Вівторок, 13 жовтня 2009, 17:56

У Секретаріаті президента гарантують транзит російського газу до Європи взимку 2009-2010 років, однак не прогнозують стабільності поставок взимку 2010-2011 років.

Про це заявив на брифінгу представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Якщо така ситуація контрактів і умов українського ринку і далі буде зберігатися, то вже в наступний зимовий сезон 2010-2011 років уже ніхто не наважиться гарантувати, що буде так, як у цьому сезоні", - сказав Соколовський.

"Ми дуже просимо сьогодні західні країни, наших партнерів у Європейському союзі зрозуміти нас, чому ми, Україна, наполягаємо на якомога скорішому перегляді окремих положень газових контрактів від 19 січня, але якщо це не буде переглянуто, я ще раз підкреслюю, що 2010 і 2011 роки будуть непрогнозованими щодо транзиту газу", - підкреслив він.

Реклама:

Соколовський відзначив, що до осінньо-зимового періоду 2009-2010 років Україна повністю підготувалася, однак це відбулося ціною великих боргів НАК "Нафтогаз України".

У той же час, він підкреслив, що взимку 2009-2010 років Україна забезпечить транзит російського газу до Європи, і Секретаріат президента вже почав інформувати європейські столиці про це.

"Потенційні ризики винесені за межі української території. Сьогодні рівномірні і гарантовані поставки газу будуть визначатися тільки взаємодією постачальника і споживача (Росії і Євросоюзу)", - підкреслив Соколовський.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Європа може не турбуватися з приводу безперебійних поставок російського газу.

У свою чергу, заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко повідомив, що в літній період було проведено капітальний ремонт 540 км лінійної частини, зроблено 9 тис. км внутрішньотрубної діагностики, проведено близько 1,2 тис. ремонтів газорозподільних станцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!