Американський суд не захотів мирити акціонерів "Київстару"

Вівторок, 13 жовтня 2009, 11:37

Апеляційний суд США проігнорував прохання норвезької Telenor припинити розгляд її позову до структур "Альфа-груп".

Російський співвласник "Київстару" - ТОВ "Сторм" (контролюється компанією "Альфа-груп") - порушив угоду акціонерів від 2004 року, кілька років ігноруючи збори акціонерів стільникової компанії і подаючи позови до українських судів, говориться в заяві суду.

До такого висновку прийшов 8 жовтня апеляційний суд з другого округу США, розглянувши скарги обох акціонерів "Київстару" (Telenor і "Сторма), пише видання "Дело". 

Спочатку позов подавала Telenor, яка з 2004 року конфліктувала з "Альфою" з приводу стратегії розвитку "Вимпєлкому", а з 2005 року - і з приводу корпоративного управління "Київстару".

З того часу обидві сторони висунули один одному безліч позовів. А 5 жовтня 2009 нарешті оголосили, що підписали нову угоду. Вона передбачає об'єднання "Вимпєлкому" і "Київстару" в рамках нової компанії Vimpelcom Ltd.

Колишні ворогуючі сторони отримають у новій компанії приблизно рівні пакети: у Telenor буде 35,42% голосів, у Altimo (управляє телекомами "Альфи") - 43,89%, а їх економічний інтерес складе 38,84% і 38,46% відповідно .

Одна з умов цієї угоди - призупинення всіх взаємних позовів, розповіли топ-менеджери Altimo і Telenor.

5 жовтня обидві сторони звернулися до апеляційного суду США з проханням утриматися від активного розгляду (їх скарг), але той відмовився, йдеться в рішенні.

Суд міг відмовити на тій підставі, що сторони не помирилися остаточно (про це може свідчити відгук взаємних позовів), а лише попросили про припинення розгляду, припускає партнер юридичної фірми "Джон Тайнер і партнери" Валерій Тутихін.

Позови будуть відкликані, але після того, як Altimo і Telenor отримають всі схвалення на операцію від регуляторів, пояснював минулого тижня головний керуючий директор Altimo Олексій Резнікович.

Telenor відомо про відмову суду призупинити розгляд, говорить представник її російського офісу Ганна Іванова-Галіцина. Чи може це вплинути на виконання угоди з Altimo, вона не коментує, але підкреслює: мета Telenor - довести до кінця угоду щодо об'єднання "Вимпєлкому" з "Київстаром".

З точки зору Telenor розгляд у США зупинено, додає інше джерело, близьке до норвезької компанії.

За даними старшого віце-президента Altimo Кирила Бабаєва, на даний момент всі суперечки між його компанією і Telenor припинені; чи буде Altimo оскаржувати рішення апеляційного суду США, він не говорить.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: