"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Поляки і американці поборються за термінал аеропорту "Львів"

Вівторок, 13 жовтня 2009, 10:27

У конкурсі на будівництво міжнародного терміналу в аеропорту "Львів" візьмуть участь дві компанії - ABM Wschod (Польща) та IMTC-VTI LLC (США).

Тільки ці компанії подали всю необхідну документацію та сплатили попередній гарантійний внесок у розмірі 100 тисяч гривень, пише видання "Дело".

Орієнтовна сума інвестицій в проект складає 1,1 млрд. гривень. Сам конкурс відбудеться 4 листопада.

Експерти фаворитом в боротьбі за право збудувати у Львові новий термінал називають саме польську компанії.

Реклама:

"Візьмемо хоча б географічний фактор. Полякам не потрібно буде перевозити обладнання через океан, оскільки від кордону Польщі до Львова лише 80 км", - пояснює директор Центру політичного і економічного аналізу Олександр Кава.

Крім того, у ABM Wschod, яка входить до групи компаній ABM Solid, вже є досвід співпраці з Україною. Минулого року компанія виграла тендер на будівництво багатоповерхового науково-викладацького комплексу з готелем у Києві. Сума контракту склала 55,2 млн. євро.

Разом з тим, американська компанія IMTC-VTI LLC хоча і є великим гравцем на ринку програмного забезпечення, але досвіду роботи в інфраструктурних проектів у неї немає.

Раніше в Мінтрансзв'язку стверджували, що охочих будувати термінал настільки багато (більше 38 компаній), що вони змушені постійно пересувати графік прийому заявок на більш пізній термін.

У результаті ж виявилося, що претендентів залишилося лише троє. Одна компанія не була допущена до конкурсу через відсутність фінансової гарантії.

"Особисто я проводив переговори з однією відомою французькою компанією, але їй було незрозуміло, чому в документації значиться площа забудови 39 тисяч кв м, а Мінтранс каже, що буде 26 тисяч кв м. Європейські компанії не йдуть на такі умови" , - резюмує заступник мера Львова з питань підготовки до Євро-2012 Олександр Жаріков.

Українські ж інвестори вважали за краще боротьбі за Львів столичний аеропорт "Жуляни", вкладення в який, окупляться набагато швидше.

Конкурс з пошуку інвестора будівництва терміналу в аеропорту Львова мав відбутися ще 8 червня. Але потім його призначили на 15 червня. Потім тендер перенесли на липень, далі - на 9 вересня. Пізніше і зовсім призначили на 4 листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!