"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці стали жити краще – ГоловКРУ

Понеділок, 12 жовтня 2009, 17:59

У Головному Контрольно-ревізійному управлінні (ГоловКРУ) заявляють, що голова Рахункової палати Валентин Симоненко оприлюднив на пленарному засіданні Верховної ради 6 жовтня недостовірні та упереджені дані про виконання державного бюджету.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на прес-службу ГоловКРУ.

"6 жовтня 2009 року на пленарному засіданні Верховної ради народні депутати заслухали звіт уряду про виконання Державного бюджету України за 2008 рік. Співдоповідач із цього питання - голова Рахункової палати Валентин Симоненко оприлюднив недостовірні та упереджені дані про виконання державного бюджету", - наголошує ГоловКРУ.

"За об'єктивними даними Державного казначейства бюджет 2008 року виконаний. До загального фонду державного бюджету у 2008 році надійшло 185,853 млрд. гривень, що на 47,4%, або на 59 млрд. 751,9 млн. гривень, більше, ніж у 2007 році", - ідеться у повідомленні.

Реклама:

За даними ГоловКРУ, "незважаючи на невиконання у листопаді-грудні 2008 року планових показників надходжень до загального фонду державного бюджету", в цілому за 2008 рік рівень виконання дохідної частини становив 102,8%. Перевиконання становить 5 млрд. 69,8 млн. гривень.

"Недовиконання за окремими показниками спеціального фонду було спричинене незалежними від уряду обставинами. При цьому навіть з недовиконанням (з об'єктивних причин) бюджету за спеціальним фондом у цілому бюджет виконано", - відзначається у повідомленні.

У повідомленні зазначається, що "за висновками щодо виконання Державного бюджету за 2008 рік, затверджених колегією Рахункової палати, підтверджено, що бюджет 2008 року за загальним фондом перевиконано на більш як 5 млрд. гривень. Отже, голова Рахункової палати Симоненко оприлюднив не офіційну інформацію Рахункової палати, а особисту оцінку".

За інформацією ГоловКРУ, у виступі замість оцінки зусиль уряду, які дозволили вдвічі скоротити обсяг дефіциту державного бюджету (зокрема, бюджет 2008 року виконано з дефіцитом у 12,5 млрд. гривень, або 1,3% ВВП, при запланованому дефіциті у сумі 25 млрд. гривень - 2,6% ВВП) Симоненко озвучив дані щодо дефіциту платіжного балансу.

"Зокрема, йшлося про його 13-мільярдний дефіцит, до якого уряд не має жодного стосунку, оскільки згідно з чинним законодавством валютне регулювання і валютний контроль - це виняткова компетенція Національного банку України", - наголошується у повідомленні.

Також у повідомленні йдеться про те, що "абсолютно не відповідає дійсності ствердження Симоненка, що у минулому році відбулося різке падіння життєвого рівня населення".

За інформацією ГоловКРУ, "завдяки зусиллям уряду середній розмір пенсії у 2008 році збільшився у 1,5 раза і становив 895 гривень, середньомісячна мінімальна заробітна плата становила 532,5 гривень (приріст - 23,8 відсотка), видатки на грошове забезпечення військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу збільшено у середньому на 24,7%".

"З метою поліпшення демографічної ситуації в Україні було збільшено в минулому році розмір соціальних гарантій у зв'язку із народженням дитини і повністю ці видатки профінансовано. Зокрема, розміри при народженні першої дитини, другої, а також третьої та наступної дитини у 2008 році дорівнювали 12 тис. 240 гривень, 25 тис. гривень та 50 тис. гривень відповідно", - підкреслюється у повідомленні.

За інформацією ГоловКРУ, "попри світову фінансову кризу, яка вразила Україну в ІV кварталі 2008 року, реальні доходи населення збільшились на 10,8%, що підтверджено даними Держкомстату, які розраховуються на підставі міжнародно-визнаних стандартів та методик".

Також у повідомленні ГоловКРУ йдеться про те, що під час доповіді 7 жовтня на пленарному засіданні Верховної ради Симоненко "замість виступу із питання, визначеного у порядку денному щодо представлення урядом Звіту про виконання державного бюджету за І півріччя 2009 року, побудував свою доповідь на власних оцінках виконання бюджету за 8 та 9 місяців. Це при тому, що Держказначейство матиме можливість лише після 25 жовтня звести та оприлюднити офіційні показники виконання бюджету за цей період. Жодної інформації з цього питання ні уряду, ні депутатському корпусу не було надано".

В ГоловКРУ наголошують, що відповідно до статті 19 Конституції України посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, які передбачені Конституцією та законами України і базувати свої офіційні виступи на достовірних даних, а не на своїх уподобаннях та домислах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!