Падіння ВВП пом’якшиться за рахунок аграріїв - експерт

Понеділок, 12 жовтня 2009, 16:11

Вплив позитивних тенденцій в агропромисловому секторі пом'якшить падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2009 році.

Таку думку висловив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Схоже, сільськогосподарське виробництво залишиться єдиною галуззю в цьому році, динаміка якої не вийде з позитивної зони. Ще в серпні на цей рахунок були сумніви. Але вже у вересні висхідний тренд повернувся і за підсумками січня-вересня було зафіксовано зростання на 3,3%. Це може бути доповнено іншими позитивними макроіндікаторами", - сказав він.

Радник голови НБУ відзначив, що позитивний результат у сільському господарстві досягнуто, незважаючи на високу базу порівняння.

Реклама:

На його думку, у фінальній частині року динаміка ВВП буде підтримуватися за рахунок ефекту бази порівняння та за рахунок вірогідного сезонного пожвавленням в торгівлі.

При цьому він підкреслив, що вересневе пожвавлення зростання цін у промисловості дозволяє припускати підвищення ділової активності у вересні, що покращує перспективи уповільнення спаду в економіці.

"Економіка в цьому році не вийде з рецесії, але падіння буде явно меншим, ніж максимум у 1994 році (падіння - 22,9%). Спад буде у двозначному вимірі, але не буде значно відрізнятися від позначки 12-13%", - резюмував Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: