"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Уряд перевищив повноваження щодо пенсійного страхування

Понеділок, 12 жовтня 2009, 15:13

Уряд перевищив свої законодавчі повноваження, зрівнюючи фізичних осіб та фізичних осіб - підприємців у сплаті внесків на державне пенсійне страхування.

Про це в коментарі для "Економічної правди" сказав адвокат, партнер ЮФ "Ілляшев та Партнери" Максим Копейчиков.

28 вересня Окружний адміністративний суд м. Києва скасував постанову Кабінету міністрів № 366 "Про сплату внесків на загальнообов'язкове страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування", яке, передбачала зрівняння фізичних осіб та фізичних осіб - підприємців у сплаті внесків на державне пенсійне страхування.

Суд задовольнив позови приватних підприємців, громадських організацій і партій, об'єднаних згодом в одне провадження.

Реклама:

Дія зазначеного постанови КМУ № 366 припинить свою дію з дня вступу в силу відповідної постанови суду про його заборону.

"З точки зору матеріального права, підстав для скасування рішення суду першої інстанції немає. Порядок сплати внесків регулюється законом. З формально-юридичної точки зору Кабмін перевищив свої повноваження. Тому суд вищої інстанції повинен залишити в силі рішення суду першої інстанції" - зазначив Копейчиков.

За його словами, постанова № 366 внесла зміни до порядку сплати податків і зборів, що постановою (підзаконним нормативним актом) робити не можна.

Таким чином, постанова № 366 від початку було незаконною, відзначає юрист.

Нагадаємо, відповідно до вимог зазначеної постанови з 1 травня обов'язковий внесок до Пенсійного фонду для фізосіб-підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування (а також для задіяних у їхньому бізнесі членів сімей), повинен був становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу, тобто 207,5 гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!