"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США хочуть контролювати енергопроекти у Чорному морі

Четвер, 1 жовтня 2009, 18:50

Россія, Україна, Грузія, Туреччина, Румунія і Болгарія повинні створити коаліцію для розробки, експлуатації та транспортування енергоресурсів з чорноморського регіону до Європи.

Про це на Чорноморському енергетичному і економічному форумі в Бухаресті заявив спеціальний посланник США у справах енергетики в Євразії Річард Морнінгстар, пише газета "Дело".

Він наголосив, що особисто подбає про те, щоб співпраця між цими країнами була плідною.

Таким чином, ці держави зможуть отримати додаткові джерела енергії та диверсифікувати постачання, відвівши також певну роль для поновлюваних джерел енергії.

Реклама:

У той же час, Морнінгстар закликав підтримати будівництво газопроводу "Набукко" і повідомив, що не упевнений в успішній реалізації конкурентного проекту "Південний потік", який ініціювали Росія та Італія.

Відповідно до проекту, трубопровід повинен транспортувати російський газ шельфом Чорного моря до Болгарії та Угорщини в обхід України.

Спеціальний посланник вважає, що доля цього трубопроводу залишається невизначеною, зокрема, через великі витрати для його будівництва.

Росія ж оголосила, що в рамках "Південного потоку" збирається зробити Туреччину головним транзитером своїх енергоносіїв замість України. Таку ж пропозицію було зроблено і Румунії.

Втім, окремі експерти відзначають, що "Південний потік" не може бути конкурентним для української газотранспортної системи з причини відносно невеликих обсягів, які він зможе транспортувати.

А якщо Росії вдасться отримати контроль над частиною української ГТС, проект "Південного потоку" взагалі втратить свою актуальність і Москва від нього може просто відмовитися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!