Мінагрополітики виключили з "цукрової схеми"

Вівторок, 8 вересня 2009, 11:05

Кабмін дозволив Міністерству економіки видавати ліцензії на імпорт цукру-сирцю з тростини в рамках тарифної квоти без узгодження з Міністерством аграрної політики.

Тим самим Кабмін скасовує видану ним у травні 2009 року постанову, в якій він зобов'язував Мінекономіки погоджувати з Мінагрополітики видачу цих же ліцензії, пише видання "Дело".

Експерти пояснюють спрощення схеми тим, що чиновників налякав дефіцит цукру на внутрішньому ринку і постійно зростаючі ціни на нього в роздробі.

"На ринку зараз спостерігається певний ажіотаж, відповідно, є і дефіцит. Своїм рішенням уряд хоче скоротити процес узгодження та прийняття рішення з приводу ввезення або не ввезення імпортного цукру, щоб сам процес поставок цукру на український ринок був максимально простим", - вважає начальник аналітичного відділу Pro-consulting Олександр Соколов.

У цьому році ціни на цукор не тільки в Україні, а й на світових ринках досягли максимуму, в цілому піднявшись на 80% в порівнянні з попереднім роком.

Зростання цін на цукор викликане світовим дефіцитом виробництва і зростаючим попитом на імпорт цієї продукції в ряді країн Азії та США.

Згідно з даними аграрного аналітичного агентства "ААА", станом на 4 вересня білий цукор на торгах у Лондоні встановив ціну в 537,2 доларів.

За оцінками експертів, в Україні дефіцит цукру триватиме як мінімум до жовтня, коли цукрові заводи масово почнуть виробляти цукор з буряка врожаю 2009 року.

Сезонний фактор, безумовно, зіб'є ціни на цукор, але тільки на деякий час. Учасники ринку стверджують, що вже в грудні ціни знову поповзуть вгору.

Відповідно до домовленості із СОТ, Україна зобов'язана щорічно ввозити на пільгових умовах 260 тисяч тонн тростинного цукру-сирцю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: