"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гривня тікає з депозитів

Вівторок, 8 вересня 2009, 10:28

У серпні обсяг гривневих депозитів у банках скоротився на 4,2 мільярда.

Разом з тим обсяги валютних вкладень населення у банки продовжують зростати, пише видання "Дело".

Чистий відтік коштів фізосіб з гривневих депозитів у серпні склав 4,2 млрд. грн. Це в 2,7 рази більше, ніж місяцем раніше.

У квітні-червні спостерігалася зворотня тенденція - приплив коштів фізосіб на гривневі депозити за ці три місяці склав близько 4 млрд. грн.

Разом з тим обсяги валютних вкладень населення у банки продовжують зростати.

У серпні чистий приплив коштів фізосіб на валютні депозити склав 6,8 млрд. грн. (6,7%), що на 78,4% більше, ніж у липні (3,8 млрд. грн.).

Позитивна динаміка вкладів в іноземній валюті пояснюється двома факторами.

По-перше, має місце перерахунок валютних депозитів у зв'язку з девальвацією гривні - за минулий місяць офіційний курс гривні знизився на 3,6%.

"У серпні девальвація забезпечила приріст валютних вкладів населення в гривневому еквіваленті щонайменше на 3,8 млрд. грн.", - пояснює фінансовий аналітик Astrum Investment Management Ярослав Стецик.

По-друге, на валютні депозити надійшла частина коштів, яку населення зняло з гривневих внесків.

"Якщо не брати до уваги ефект від зниження офіційного курсу гривні до долара США на 3,6% протягом серпня, то відтік вкладів фізосіб у серпні склав 1,2 млрд. грн.", - говорить Стецик.

Основним фактором відтоку коштів населення з банків і їх часткового "перетікання" з національної валюти в іноземну є триваюча девальвація гривні. Тільки за серпень середній готівковий курс у київських обмінниках впав на 5,7%.

"Відтік гривневих депозитів у серпні - це наслідки недовіри до національної валюти. НБУ дозволив гривні девальвувати, що й зумовило реакцію населення", - говорить старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Марія Майборода.

За словами учасників ринку, така популярність інвалюти серед населення стає їм не по кишені. Залучений долар банки практично не направляють на кредитування, отже, не заробляють на залучених ресурсах, що найближчим часом може призвести до зниження прибутковості валютних вкладів.

Втім, така тенденція на фоні нестабільності національної валюти навряд чи незабаром стане причиною зниження привабливості валютних вкладів.

"Зараз для населення важливий не відсоток заробітку, а збереження своїх коштів. Тому перетікання коштів з гривні в долар не зупинить скорочення процентних ставок", - вважає заступник голови правління Райффайзен Банку Аваль Віктор Горбачов. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!