"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ГоловКРУ спростувало причетність "Нафтогазу" до падіння гривні

П'ятниця, 4 вересня 2009, 18:39

Версія про причетність НАК "Нафтогаз України" до зриву курсу гривні спростовується даними операційного аудиту.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" з посиланням на дані Головного контрольно-ревізійного управління (ГоловКРУ).

За даними операційного аудиту, за сім місяців 2009 року надходження від реалізації продукції НАК становили 60,3 млрд. гривень.

При цьому компанія взяла кредити на 7,965 млрд. гривень, а погасила 12,424 млрд. гривень.

Реклама:

Взяті "Нафтогазом" кредити "аж ніяк не могли бути спрямовані на закупівлю іноземної валюти, навпаки - компанія направила 4,5 млрд. гривень своєї виручки на погашення позик". Зазначають у ГоловКРУ.

"Тому всі витрати на оплату природного газу в поточному році (включаючи закачування в ПСГ) були здійснені за рахунок операційного доходу (виручки) компанії. Станом на 1 серпня 2009 року - це 47,8 млрд. гривень", - ідеться у повідомленні.

Як відомо, 4 вересня, в НАК "Нафтогаз України" заявили, що компанія виплатила ВАТ "Газпром" 667 млн. доларів за постачання газу в серпні.

У свою чергу, курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився за цей тиждень з 8,5 гривень за долар до 8,8 гривень за долар, при цьому в п'ятницю ціна продажу долара впритул наблизилася до 9 гривень.

Ряд експертів пов'язують різке падіння курсу гривні, в тому числі, з закупівлею НАК "Нафтогаз України" іноземної валюти для розрахунків за імпортний газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: