G20 виходить на посткризовий етап

П'ятниця, 4 вересня 2009, 10:57

Міністри фінансів і голови Центробанків G20 в ході зустрічі 4-5 вересня в Лондоні обговорять стратегію виходу і скоординують свої дії в посткризовий період.

Про це повідомляє джерело "Интерфаксу".

"Контури майбутньої посткризової фінансової архітектури приймуть чіткі обриси за підсумками зустрічі фінансової G20", - сказав представник російської делегації.

Основне завдання зустрічі міністрів фінансів G20 - підготовка до саміту G20, який пройде в Піттсбурзі в період з 24 до 25 вересня.

Як зазначив співрозмовник агентства, "основний фокус уваги G20 зосереджений на ситуації у світовій економіці та координації подальших дій в антикризовій політиці".

Так, за його словами, група країн, включаючи Німеччину, Францію і ряд держав, що розвиваються, вважає, що настав час детально розібратися в exit strategy (стратегія виходу).

Зокрема, вони пропонують визначитися, як буде виводитися зайва грошова маса, введена в економіку в період активного стимулювання, як буде здійснюватися "перехід від докризового і кризового фінансового регулювання до посткризового, а також як уникнути можливої високої волатильності на ринках у цей період".

Другий підхід активно захищає міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, його підтримує також Великобританія і Китай, він полягає в необхідності продовжувати політику стимулюючих заходів.

На думку цієї групи, зазначив представник російської делегації, необхідно підвищувати ефективність даних заходів, а перехід до exit strategy здійснювати трохи пізніше.

"Остаточне рішення щодо реформи МВФ і Світового банку, очевидно, буде прийматися у жовтні в Стамбулі на річних зборах фонду і банку, попередньо якісь параметри будуть затверджені в Піттсбурзі", - уклав він.

На засіданні фінансової G20 також буде розглядатися регулювання та функціонування Ради фінансової стабільності.

Джерело нагадало, що зараз в рамках ради діють "робочі групи різних напрямків - банківського, страхового, за фондовим ринкам".

Міністри заслухають доповідь про перші результати роботи ради і визначаться щодо подальшої роботи цієї структури.

Крім того, голови Німеччини, Франції та Великобританії закликали "Групу 20" виробити правила для системи винагороди у фінансовому секторі.

У листі канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Ніколя Саркозі, британського прем'єра Гордона Брауна говориться, що бонуси банкірів повинні бути прив'язані до показників роботи банку.

"G20 повинні перетворити ці принципи в правила для фінансових інститутів", - говориться в листі.

Лідери трьох країн також закликають "двадцятку" посилити нагляд за системоутворюючими фінансовими інститутами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: