Тимошенко не змогла підготувати ОПЗ до вдалого продажу - Ющенко

Середа, 30 вересня 2009, 15:10

Нинішній уряд не здатний здійснити законний і економічно вигідний продаж ВАТ "Одеський припортовий завод" (ОПЗ) і сьогодні продаж не є своєчасним.

Про це на прес-конференції у середу заявив президент Віктор Ющенко.

На думку Ющенка, питання про продаж ОПЗ необхідно ставити після президентських і, можливо, майбутніх парламентських виборів.

Він підкреслив, що, за оцінками експертів двомісячної давності, вартість активів підприємства оцінювалася у 2,5 раза вище, ніж сума, за яку ОПЗ хотіли придбати нині.

Реклама:

За словами Ющенка "і мотиви, і відсутність підготовки, і відсутність умов, які призвели до того, що не було основних покупців, які б сформували цінову кон'юнктуру, та комбінація з так званого продажу ОПЗ дозволяє зробити висновок, що нинішній уряд не може розпорядитися такими національними активами".

Президент ще раз наголосив на неприпустимості використання коштів від приватизації національних активів на споживання.

"В депресію ніхто не продає активи, тому що це самий невигідний продаж. Країна, у якої 18% падіння ВВП, не повинна вітати політику продажу національних активів", - сказав він.

"Жодна країна не продає такий завод, якщо вона перед цим місяців 12-15 не пропрацювала на ринку, не підняла його баланс, не врегулювала його проблеми і не провела 3-4 road-show ... не показала світу, яке це перспективне підприємство", - підкреслив Ющенко.

Як відомо, у вівторок, 29 вересня, у Фонді держмайна був проведений конкурс з продажу контрольного пакету акції Одеського припортового заводу.

Після проведення конкурсних процедур, комісія ФДМ вирішила не визнавати переможцем конкурсу з продажу ОПЗ товариство "Нортіма" (його пов'язують із Ігорем Коломойським і Олександром Ярославським), яке запропонувало найбільшу суму за завод - 5 мільярдів гривень, через "неадекватність" ціни.

Президент Віктор Ющенко звернувся до генпрокурора з приводу зриву конкурсу по приватизації ОПЗ із проханням "дати правову оцінку діям посадових осіб Фонду та вжити передбачених заходів для притягнення до відповідальності винних у порушенні закону".

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, у свою чергу, звинувачує учасників конкурсу, який визнали таким, що не відбувся, у змові. Вона вимагає звільнення суддів, які ухвалювали рішення щодо припинення приватизації Одеського припортового заводу.

Зі свого боку, представник компанії "Нортіма" Тимур Новиков звинувачує Кабінет міністрів у тиску на конкурсну комісію з продажу ОПЗ, а в.о. голови ФДМ Дмитра Парфененка - у маніпуляції документами.

Коломойський збирається позиватися за право володіти ОПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: